Kárpáti Vipera Nyúz

Baszkuráció és sziszegő nyelvöltögetés Ungon-Bergen által oda-vissza - KEKECBLOG

határon túli magyar

Azt olvastuk, hogy irodalmunk kijuthat a rezervátumból

Jelentős vállalkozásba fog az MTA Irodalomtörténeti intézete: új irodalomtörténeti összefoglalót készítenek, mivel a korábbiak szempontrendszere elavult. A Népszabadság cikkéből megtudható:
„Újdonságnak ígérkezik, hogy nem tekintik külön tárgyalandó irodalomnak a határon túliakat, s hogy azoknak az íróknak a teljes munkássága teret kap, akik önszántukból vagy kényszerűségből emigráltak, de külföldön folytatták, bontakoztatták ki munkásságukat. A cél ugyanis az, hogy az irodalomban betöltött szerepük valóságos súlya és jelentősége szerint legyenek jelen a történetet feltáró szakmunkában is.”

Hogy a határon túliakat végre nem tárgyalják külön, az egyrészt nagy-nagy öröm, mert ebben a rezervátum-létből való kilépés esélyét látjuk, másrészt kétségeink vannak afelől, hogy az a 4-5 alkotó, aki Kárpátaljáról egy ilyen összefoglalóban helyet kaphat, valóban saját teljesítménye okán kerül-e majd bele „az irodalomtörténetbe” vagy inkább, ahogy az lenni szokott, „kárpátaljaisága” okán.

De ne legyünk eleve kétkedők. Bízzunk abban, hogy csupán szakmai szempontok érvényesülnek majd – és végre valakik veszik a bátorságot, hogy elválasszák a valódi írókat a helyi érdekű dilettánsoktól.

Azt olvastuk, hogy kapunk egy bukott angyalt

kiss-elemerMiért is ne egy bukott politikus kerüljön a határon túliakat egymilliárd magyar forintokkal pátyolgató tanács élére? Jó lesz az nekünk! A pénznek, mint tudjuk, nincs szaga, még ha Kiss Elemérnek van is. Eligazgatja ő ezt a tizenöt tagú tanácsot, mint a pinty! (Hogy miért pont 15 tag? Nem tetszett kitalálni? Hát Orbán Viktor nem ippeg a múlt héten tizenötmilliómagyarozott? Naügye! Hát tessen ezt a jobboldalnak tett gesztusként értékelni: őnekik legyen jó a 15 tag, a határon túliaknak meg legyen jó az egészen kiss Elemér – állítólag pünkt ők javasolták tanácselnöknek. Vakarta a kopasz fejét Markó és Kasza, dúlt hajába túrt Tőkés és Bugár, vakarta a tökét Kovács Miklós és Gajdos István (az egymásét vagy a sajátjukat?) – és hopp, beugrott nekik : KISSELEMÉR. Soha jobbat, mint egy bukott főkancellárt.

(Kiss a megbízásért nem kap pénzt. – ÉS MI???)

Az ünnepélyes beiktatásra csütörtökön kerül sor. Az eseményről egyenesben ad közvetítést a Kabarécsütörtök.
Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme