Kárpáti Vipera Nyúz

Baszkuráció és sziszegő nyelvöltögetés Ungon-Bergen által oda-vissza - KEKECBLOG

kárpátaljai szemle

Azt gondoljuk, hogy a KMKSZ szélhámosságára bukkantunk

k-szemleSem impresszuma, sem e-mail címe nincsen annak a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérium (!!!) által támogatott honlapnak, amely nyilvánvalóan és kizárólag eme támogatás lenyúlása érdekében készült. (frissítés 2016: az adott dmain alatt már más tartalom olvasható)

„Ön egy olyan honlap tartalmát olvassa, amelynek szerkesztői és fenntartói arra törekednek, hogy jobban megismerhesse Kárpátalját, annak kialakult szellemi, kulturális értékeit.” – olvasható a nyitó oldalon. Az állításnak csupán annyi a szépséghibája, hogy „tartalom” nem igazán van, és sem a szerkesztőkről, sem fenntartókról, sem pedig, és legfőbbképp: Kárpátaljáról nem lehet semmit megtudni az oldalakat böngészve.

Lássuk, mit is támogatott az IHM.

A KULTÚRA alá sorolt színház, zene, irodalom, film, képzőművészet rovatok alatt csupán 1-1 anyag (!) olvasható, ezekből 2 megjelent a KMKSZ lapjában, a Kárpátaljában (ugyan mi értelme újraközölni??). Egy a Heti Válaszból van átvéve. Elég nehéz lenne cikknek, tartalomnak tekinteni, ami a film alatt olvasható (jószerével nem több egy filmográfiai adatnál). Irodalom gyanánt Penckófer János egyetlen verse olvasható (minősítésétől tekintsünk el) – azonban a szerző nevét nem sikerült helyesen leírni a lap készítőinek.

Nem járunk jobban a TUDOMÁNY rovathoz tartozó linkek megnyitásával sem. Két anyag egy könyvből van átvéve, egy a Kárpátaljából, két linkre pedig a Feltöltés alatt feliratot kapjuk.

Ennél is mulatságosabb az, ami a KÖZÉLET rovatban található. A figyelő linkre kattintva mindössze két lap fejléce (!) jön elő (a Kárpátaljáé és a Kárpáti Igaz Szóé), a tükör és a gazdaság – Feltöltés alatt.

Ha mindenütt csak egy-egy cikk van (vagy egy se), akkor vajh mit rejthet az ARCHÍVUM? Tessék megkapaszkodni: a Kárpátaljai Szemle című KMKSZ-őslap 1993-as (12 éves!!) évfolyamát, azaz dehogy, feltöltve csupán az első 3 szám van, de még azok is csak otromba és elég rossz minőségű beszkennelt oldal-képek formájában!

Ez eddig csak szélhámosság. Ami a LINKEK alatt található, az ellenben tolvajlás. A szerkesztők egy az egyben lelopták a társadalmi munkában készülő karpatalja.lap.hu linkgyűjteményét, még azt a fáradságot sem vették, hogy a többi lap.hu-ra mutató linkek mindegyikét kigyomlálják (pl. a több újság, több vár, több irodalom linkek! – megjegyzés: mivel a lap.hu szerkesztősége tiltakozott, később a linkgyűjtemény kicsit átszerkesztették – 2013)

Első ránézésre látszik: ez egy gyors és kevés munkával sok pénzért készített fantomhonlap. Ha sikerült érte lenyúlni a pénzt, akkor soha többé nem fogják fejleszteni, ha van még benne zsozsó, akkor tessék-lássék lesz még benne pár friss anyag, de csak, amíg tejel. (Példának lásd a Főiskola elhagyatott, hatékonyan évek óta nem frissített honlapját. – megjegyzés: pár évvel később a főiskolai száj újra működni kezdett – 2013)

És hogy miért éppen most készült ez az oldal? Meg hogy mennyi pénz lehet egy ilyen buliban?

Eligazításul ajánljuk azt a cikket, amely az IHM által támogatott és a beregszászi főiskola keretében a holnapi napon átadandó beruházásról szól: eMagyar pont nyílik Beregszászon.

Előre hát az újabb milliókért!


PS. a 2013-as újraközlés alkalmából

A fenti cikkel hívta fel először magára a figyelmet a Kárpáty News. Kiderült, hogy a fantom-honlap a KMKSZ-vezérelte beregszászi magyar főiskola falai közt készült. A tanintézetben kisebb botrányt keltett, ugyanis: bár a honlapnak a minisztériumi támogatás miatt persze nyilvánosnak kellett lennie, de a létét nem kívánták nagydobra verni, sehol nem közölték elérhetőségét és megszületéséről csak egy igen szűk kör tudott, ezért azonnal belső „nyomozás” indult annak kiderítésére, ki lehet a csapatban az áruló, aki a honlap címét kiszivárogtatta – és ki lehet az a Kárpáty Zoltán,  aki a Kárpáty News hírblogot jegyzi. Előbbire soha nem derült fény (nem is derülhetett, nem volt külső informátorra szükségem, a honlapra más – meglehetősen banális – módon találtam rá), utóbbinak igen könnyen nyomára bukkanhattak volna minimális Google-nyomozással, ám – talán alábecsülve vagy nem ismerve a keresőben rejlő lehetőségeket – ők ennél bonyolultabb (és alantasabb) utat választottak: eleve rám gyanakodva azt az informatikus fiatalembert, aki történetesen ekkoriban nekik és nekem is végzett szolgáltatásokat, bízták meg azzal, hogy derítse ki a Kárpáty News tulajdonosának a kilétét. Mivel az illetőnek a köztünk és az internetszolgáltatónk közti közvetítő szerepe révén hozzáférése volt az internetes tevékenységem bizonyos adataihoz, s mivel erkölcsi tartása ebben nem akadályozta meg, nem vonakodott kis ügyfelét kiszolgáltatni a nagyobb megrendeléseket adó nagyobbiknak. …Ám közben hosszú hetek teltek el, az alternatív kárpátaljai hírblog pörgött,  egyre nagyobb olvasottságra és tekintélyre tett szert, odáig jutva, hogy már az írott sajtó is foglalkozott vele és hivatkozott rá.  A Kárpátalja Szemle leleplezésének a története is tovább gyűrűzött még egy ideig (a honlap ma is elérhető: pontosan egyetlen esztendőn át frissítették, folyamatosan kerültek fel rá – szinte kizárólag máshonnan átvett –  anyagok, a régi nyomtatott újság archiválásával is jutottak előre, aztán –  a támogatási pályázat lejárván –  soha többet nem frissítették; impresszuma soha nem volt…) 

A „Szemle-leleplezés”. További posztok a témában:

Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme