Kárpáti Vipera Nyúz

Baszkuráció és sziszegő nyelvöltögetés Ungon-Bergen által oda-vissza - KEKECBLOG

szótévesztés

És egyéb obszcén szavak

Félreértés ne essék: az természetesen felháborító és tűrhetetlen, ha bárkit inzultus ér nemzetisége miatt (mint ez Ungváron a minap megtörtént). Ám egy hivatalos nyilatkozatban, amelyet több illusztris szervezet is aláírt, illene pontosan fogalmazni. Legalább a doktoranduszok és aspiránsok tudhatnák, mit jelent az obszcén szó, bassza meg!

obszcen

Hétágra…. – folyik???

Újságíróink nem jeleskednek az állandó szókapcsolatok ismeretében. A „hétágra” kifejezés a magyarban kizárólag a „hétágra süt a nap” frazeológiai egységben fordul elő, máshová nem helyettesíthető (mint ahogy azt sem lehet mondani, például, hogy „a füle botját sem érdekli”), ez azonban nem akadályozza meg jeles zsurnalisztánkat abban, hogy zöldségeket írjon, legutóbb például erre a képtelenségre figyeltem fel – még ám címben:

hetagra_folyik

Az újságírónak annyira tetszik ez a hétágra folyás, hogy a beregszászi ivóvízzel kapcsolatban két hónappal később megismételte:

hetagra

Elmondhatjuk: a lapnál hétágra folyik a nyelvrontás.

PS. Ugyanakkor, ha tetszik, ez a kifejezés egyfajta hapax legomenon – soha sehol senki más nem használta, csak a KISZó újságírója.

Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme