Kárpáti Vipera Nyúz

Baszkuráció és sziszegő nyelvöltögetés Ungon-Bergen által oda-vissza - KEKECBLOG

web

Van-e igény Orbán Viktor lemondására?

orban-viktor-lemondott

Ezzel a mozdulattal adta be Orbán Viktor a lemondását

A minta nem reprezentatív. De talán jellemző… Van nekem egy jó kis weboldalam, amely az Orbán Viktor lemondott kifejezéssel indított internetes keresés eredményére az előkelő 1. találatot adja a Google-listán. A honlap a seo törzsbeli pirézek akciójának minősülő virtuális megelőzöttség jegyében született. Ez egy olyan webakció, amelynek során egyes várt eseményeknek előre elkészítem az internetes reprezentációját. A közéleti-politikai véleménynyilvánítás mellett az ilyen online megmozdulások más célt is szolgálnak: növelhetik a honlaprendszerem értékét az esetben, ha a várt esemény bekövetkezésekor tömeges rákeresés és rákattintás történik. (Schmitt Pál esetében ez már bejött nekem…). Nos, úgy tűnik, a magyar miniszterelnök lemondása iránt van bizonyos társadalmi igény, legalábbis talán erre lehet következtetni abból, hogy a fenti vagy ahhoz hasonló kifejezést naponta elég sokan begépelik a Google keresőbe. Hogy közülük hányan kattintanak rá az én weboldalamra, azt pontos statisztikával tudom szemléltetni. Az alábbi táblázat az interneten gyengének számító szombati és pénteki nap adatait mutatja: (tovább…)

Domainvesztések Kárpátalján

El-eltűnik a Kárpátalja. Mármint a lap, a KMKSZ szócsöve az internetről. Úgy tűnik, a fiúk hajlamosak megfeledkezni arról, hogy honlapjaik domainnevének az előfizetését időben megújítsák. Pár éve a karpatok.uzhgorod.ua cím alatt még a KMKSZ honlapja, a karpatok.uzhgorod.ua/hetilap alatt pedig a Kárpátalja c. hetilap online kiadása futott, aztán a domain kicsúszott a kezükből, valaki megszerezte, felrakott egy érdektelen honlapot, ami azóta sem frissül:

karpatalja

Számos helyen még mindig ez az oldal van belinkelve, hiába kattint valaki a lap fejlécére, a fenti érdektelenséget kapja évek óta.

Most meg, úgy tűnik, a hetilapjuk online oldalának azóta használt domainét – karpataljalap.net – is elvesztették, a lap helyett napok óta egy hibaüzenetet tartalmazó oldalt tölt be a böngésző:

karpataljalap

Ezzel szemben a Kárpáti Igaz Szó honlapja épp most újult meg.

Frissítés: egy röpke hét kihagyás után újra bejön a hetilap az adott címen.

Frissítés 2013.  Akkor nem hívtam fel rá a figyelmet – gondoltam: ha észreveszik jó; ha nem veszik észre, még jobb – de utólag kifecsegem, hogy a KMKSZ szervezeti honlapjának és online lapjának a helyére feltett érdektelen szövegek számomra is nagyon meglepő módon az én egyes blogjaim 2007-2008-as bejegyzései voltak, bár kissé torzított formában. Akkoriban zajlott a linkfelhő és a seonyár2008 szavakra indított keresőoptimalizálási verseny és én elég sok posztot közzétettem annak érdekében, hogy a versenyeken jól szerepeljenek oldalaim. Ezen kívül pedig egy üzleti oldalt is optimalizáltam az alkoholszonda kulcsszóra, írtam jópofa álhíreket – nos, ezek fel-felkerültek erre a kárpátaljai ál-honlapra. Ezért esetleg akadhattak a KMKSZ köreiben, akik azt hihették, én szereztem meg a domainjüket. Hát nem, nem én voltam – bár nem lett volna ellenemre, hogy borsot törjek az akkor már bő évtizede igen arrogánsan és kirekesztőleg működő Szövetség orra alá. De hogy a szövegeim hogyan kerültek ezekre a kamu oldalakra, az mai napig rejtély számomra. A saját posztjaimat már rég töröltem, de az alkoholszondát csempésző tiszasalamoni asszony történetét ez a webhely – http://www.karpatok.uzhgorod.ua/ egyelőre őrzi.

karpataljalapMás: Mi a weboldal optimalizálás? – Első hely a Google keresőben

Túl hosszan készül Gajdos új múltja

gajdos-istvanNem tartozunk azok közé, akiknek hivatali kötelessége azzal kezdeni munkanapjukat, hogy számítógépükön elsőként parlamenti képviselőjük weboldalát jelenítik meg, sőt, azok közé sem, akik ezt olthatatlan spontán rajongásból önként teszik. Így aztán nem tudjuk pontosan, mióta fogadja Gajdos István honlapja a látogatókat ezzel a felirattal:

Веб-сторінка тимчасово не працює в зв’язку з перереконструкцією.

A web oldal felújítás miatt ideiglenesen nem elérhető.

– de annyi bizonyos, a szép magyaros mondattal jelzett felújítás nagyjából azóta tart, amióta a párthűségéről ismert politikus a szocdemek frakciójából átült a szocialistákéba. Ugyanakkor minimális leleményességgel a címoldalt megkerülve bárki beléphet a honlap belső oldalaira, elég begépelni mondjuk ezt:  http://www.gajdosistvan.uz.ua/hun/ [sem a link, sem maga az oldal nem él már – 2013], és máris olvashat újabb magyaros mondatokat, továbbá feltárul mindaz, ami ezek szerint hosszan tartó felújításra szorul.

„Mostantól kezdve minden másként volt – mondhatta Gajdos – zárjátok csak be a honlapot, legyen felújítás miatt ideiglenesen nem elérhető, amíg a szocdem múltam elfelejtődik.”

Hát igen, kicsit át kell írni az életrajzot, meg kell szűrni a sok szép nyilatkozatot és publikációt, hogy úgy fessen, mintha politikusunk már a narancssárga pelenkában is hithű szocialista lett volna, soha kommunista és soha szocdem. És hát, igen, nem árt néhány fotót eltávolítani, például az itt is láthatót (Gajdos Rizákkal).

gajdosrizak

Kíváncsian várjuk, mi lesz a felújítás eredménye, és vajon kicsivel gyorsabban történik-e, mint a beregszászi utcáké.

Azt gondoljuk, hogy a KMKSZ szélhámosságára bukkantunk

k-szemleSem impresszuma, sem e-mail címe nincsen annak a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérium (!!!) által támogatott honlapnak, amely nyilvánvalóan és kizárólag eme támogatás lenyúlása érdekében készült. (frissítés 2016: az adott dmain alatt már más tartalom olvasható)

„Ön egy olyan honlap tartalmát olvassa, amelynek szerkesztői és fenntartói arra törekednek, hogy jobban megismerhesse Kárpátalját, annak kialakult szellemi, kulturális értékeit.” – olvasható a nyitó oldalon. Az állításnak csupán annyi a szépséghibája, hogy „tartalom” nem igazán van, és sem a szerkesztőkről, sem fenntartókról, sem pedig, és legfőbbképp: Kárpátaljáról nem lehet semmit megtudni az oldalakat böngészve.

Lássuk, mit is támogatott az IHM.

A KULTÚRA alá sorolt színház, zene, irodalom, film, képzőművészet rovatok alatt csupán 1-1 anyag (!) olvasható, ezekből 2 megjelent a KMKSZ lapjában, a Kárpátaljában (ugyan mi értelme újraközölni??). Egy a Heti Válaszból van átvéve. Elég nehéz lenne cikknek, tartalomnak tekinteni, ami a film alatt olvasható (jószerével nem több egy filmográfiai adatnál). Irodalom gyanánt Penckófer János egyetlen verse olvasható (minősítésétől tekintsünk el) – azonban a szerző nevét nem sikerült helyesen leírni a lap készítőinek.

Nem járunk jobban a TUDOMÁNY rovathoz tartozó linkek megnyitásával sem. Két anyag egy könyvből van átvéve, egy a Kárpátaljából, két linkre pedig a Feltöltés alatt feliratot kapjuk.

Ennél is mulatságosabb az, ami a KÖZÉLET rovatban található. A figyelő linkre kattintva mindössze két lap fejléce (!) jön elő (a Kárpátaljáé és a Kárpáti Igaz Szóé), a tükör és a gazdaság – Feltöltés alatt.

Ha mindenütt csak egy-egy cikk van (vagy egy se), akkor vajh mit rejthet az ARCHÍVUM? Tessék megkapaszkodni: a Kárpátaljai Szemle című KMKSZ-őslap 1993-as (12 éves!!) évfolyamát, azaz dehogy, feltöltve csupán az első 3 szám van, de még azok is csak otromba és elég rossz minőségű beszkennelt oldal-képek formájában!

Ez eddig csak szélhámosság. Ami a LINKEK alatt található, az ellenben tolvajlás. A szerkesztők egy az egyben lelopták a társadalmi munkában készülő karpatalja.lap.hu linkgyűjteményét, még azt a fáradságot sem vették, hogy a többi lap.hu-ra mutató linkek mindegyikét kigyomlálják (pl. a több újság, több vár, több irodalom linkek! – megjegyzés: mivel a lap.hu szerkesztősége tiltakozott, később a linkgyűjtemény kicsit átszerkesztették – 2013)

Első ránézésre látszik: ez egy gyors és kevés munkával sok pénzért készített fantomhonlap. Ha sikerült érte lenyúlni a pénzt, akkor soha többé nem fogják fejleszteni, ha van még benne zsozsó, akkor tessék-lássék lesz még benne pár friss anyag, de csak, amíg tejel. (Példának lásd a Főiskola elhagyatott, hatékonyan évek óta nem frissített honlapját. – megjegyzés: pár évvel később a főiskolai száj újra működni kezdett – 2013)

És hogy miért éppen most készült ez az oldal? Meg hogy mennyi pénz lehet egy ilyen buliban?

Eligazításul ajánljuk azt a cikket, amely az IHM által támogatott és a beregszászi főiskola keretében a holnapi napon átadandó beruházásról szól: eMagyar pont nyílik Beregszászon.

Előre hát az újabb milliókért!


PS. a 2013-as újraközlés alkalmából

A fenti cikkel hívta fel először magára a figyelmet a Kárpáty News. Kiderült, hogy a fantom-honlap a KMKSZ-vezérelte beregszászi magyar főiskola falai közt készült. A tanintézetben kisebb botrányt keltett, ugyanis: bár a honlapnak a minisztériumi támogatás miatt persze nyilvánosnak kellett lennie, de a létét nem kívánták nagydobra verni, sehol nem közölték elérhetőségét és megszületéséről csak egy igen szűk kör tudott, ezért azonnal belső „nyomozás” indult annak kiderítésére, ki lehet a csapatban az áruló, aki a honlap címét kiszivárogtatta – és ki lehet az a Kárpáty Zoltán,  aki a Kárpáty News hírblogot jegyzi. Előbbire soha nem derült fény (nem is derülhetett, nem volt külső informátorra szükségem, a honlapra más – meglehetősen banális – módon találtam rá), utóbbinak igen könnyen nyomára bukkanhattak volna minimális Google-nyomozással, ám – talán alábecsülve vagy nem ismerve a keresőben rejlő lehetőségeket – ők ennél bonyolultabb (és alantasabb) utat választottak: eleve rám gyanakodva azt az informatikus fiatalembert, aki történetesen ekkoriban nekik és nekem is végzett szolgáltatásokat, bízták meg azzal, hogy derítse ki a Kárpáty News tulajdonosának a kilétét. Mivel az illetőnek a köztünk és az internetszolgáltatónk közti közvetítő szerepe révén hozzáférése volt az internetes tevékenységem bizonyos adataihoz, s mivel erkölcsi tartása ebben nem akadályozta meg, nem vonakodott kis ügyfelét kiszolgáltatni a nagyobb megrendeléseket adó nagyobbiknak. …Ám közben hosszú hetek teltek el, az alternatív kárpátaljai hírblog pörgött,  egyre nagyobb olvasottságra és tekintélyre tett szert, odáig jutva, hogy már az írott sajtó is foglalkozott vele és hivatkozott rá.  A Kárpátalja Szemle leleplezésének a története is tovább gyűrűzött még egy ideig (a honlap ma is elérhető: pontosan egyetlen esztendőn át frissítették, folyamatosan kerültek fel rá – szinte kizárólag máshonnan átvett –  anyagok, a régi nyomtatott újság archiválásával is jutottak előre, aztán –  a támogatási pályázat lejárván –  soha többet nem frissítették; impresszuma soha nem volt…) 

A „Szemle-leleplezés”. További posztok a témában:

Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme