Etnikai alapon nem adható állampolgárság

A nemzetközi szakértők részvételével a hét végén konferenciát tartottak, amelyet azért hívott össze a magyar kormány, hogy megtudja, összeegyeztethető-e az EU-normákkal az állampolgárságnak olyan fajta megadása, amely nem jár a szomszédos országok érintettjeinek magyarországi letelepedésével, ugyanakkor bizonyos jogok gyakorlásában (szavazati jog, utazás a schengeni országokba) eltér az országban élő állampolgárok jogaitól. Mint az várható volt, a konferencia nemet mondott az efféle etnikai alapú külhoni állampolgárságra. A konkrétumokat a hírlapokban megjelent MTI-tudósítás alapján közüljük:

A konferenciát pénteken megnyitó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök négy kérdés megválaszolására kérte fel a szakértőket. Az erre adott válaszokat Avarkeszi Dezső kormánymegbízott összegezte.

  1. Az európai és a magyar jog keretei között létezhet-e eltérő tartalmú, tehát többfajta állampolgárság, így például külhoni állampolgárság? – A válasz egyértelmű nem volt – közölte a kormánymegbízott.
  2. Kiadható-e a nem Magyarországon élő, de megkülönböztetett jogtartalmú (például külhoni) állampolgársággal rendelkezők számára olyan magyar útlevél, amellyel az Európai Unióban szabadon lehet utazni? – A válasz az első kérdésből következően ugyancsak nem – mondta.
  3. Lehetséges-e, hogy a Magyar Köztársaság személyi igazolványt bocsát ki a jelenlegi alkotmányban megfogalmazott magyar állampolgársággal nem rendelkezők, hanem más közjogi státusúak (például speciális állampolgárságúak) számára? – Igen lehetséges, de a szakértők nyomatékosan felhívták a figyelmünket, hogy időben kezdjünk megfelelő tárgyalásokat az érintett szomszédos országok kormányaival és az Európai Unióval.
  4. Az állampolgárságra, vagy ahhoz nagyon közeli jogintézményre vonatkozóan vannak-e olyan speciális megoldások a tagországokban, amelyek az uniós főszabálytól eltérnek, de a schengeni keretek között mégis működőképesek maradnak? – Erre nem kaptunk nem választ – fogalmazott Avarkeszi Dezső.

Ez azt jelenti, hogy egy darabig még a nemzeti vízumra is várnunk kell. Ezért a Karpaty News egyelőre azt javasolja Kárpátalja népének, Szilveszterre ne tervezzen magának Párizs környéki pezsgőpartit.

Ha pedig eddig nem tudtuk volna, mostanra az is kiderült, hogy az egész december ötödikei hisztéria nem volt több, mint vihar a biliben. Nagy kár, hogy kiborult.


Share
Updated: 2020-08-24 — 11:39

Vélemény, hozzászólás?

Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme