Infrafűtés – hősugárzó infrapanelek

Helyiségek fűtése infravörös sugarakkal

Beltéri zónafűtés sötétsugárzó infrapanelek alkalmazásával

infrafűtés infravörös sugárzásAz infravörös sugarakkal történő bel- és kültéri fűtés egy viszonylag új, innovatív és perspektivikus módja a helyiségek és félig nyílt vagy teljesen nyitott terek felmelegítésének, mivel egy csomó előnnyel rendelkezik a hagyományos fűtéssel szemben. Jellemző rá a gazdaságos üzemeltetés, az egyszerű szerelési mód. Beüzemelése, karbantartása nem igényel szakembert, és az infratermékekre jellemző a hosszú élettartam.

Infravörös hőátadás során a felületek (padló, fal, födém, bútor) melegszenek fel és nem a levegő, mint a konvekciós fűtés során, ami ráadásul felkavarja a port és szárítja a levegőt. A láthatatlan hősugarak közvetlenül is, és szétszóródva, a tárgyakról visszasugározva is melengetik testünket.

Az infrafűtés energiatakarékos

Korunkban a növekvő energiaárak, illetve az energiaforrások szűkülése miatt is egyre nagyobb figyelem fordul a gazdaságos fűtési módok felé.  Ezért azoknak a vállalat- és intézményvezetőknek, akik nagy alapterületű és magasságú helyiségekkel (üzemcsarnokok, sporttermek, raktárak, műtermek, pavilonok, garázsok stb.) rendelkeznek, érdemes elgondolkodniuk a hőfogyasztás mértékén.

Ilyen esetekben a leghatékonyabb módszer az infrafűtés, amit sötétsugárzónak, hőhullámú vagy sugárzó fűtésnek is hívhatunk.

Konvekciós (hőáramlásos) fűtés esetén az egyik legrosszabb hővezető – a levegő – melegszik fel elsőként, amely aztán a tárgyak és falak mentén áramolva ezeket melegíti fel. Ennek következtében a meleg levegő a helyiség felső, a hideg pedig az alsó részében halmozódik fel, miközben felkavarja a port. Következésképpen a hőenergia számottevő része a fogyasztó számára haszontalan mennyezet közeli légréteg melegítésére fordítódik.

A sötétsugárzók által kibocsátott hőenergiát a levegő nem nyeli el, ezért az a készüléktől a tárgyakhoz és az emberi testhez szinte hőveszteség nélkül jut el. Mivel a meleg levegő nem halmozódik fel a magas helyiségek mennyezet közeli részében, ezért gazdaságos beltéri fűtésre a sötétsugárzó infrapanelek kiválóan alkalmasak például a nagy magasságú raktárhelyiségek, üzemcsarnokok, sportcsarnokok, pálmakertek stb. esetében.

Zónafűtés infrasugárzókkal

infra zónafűtés

Fontos megjegyeznünk, hogy az infrafűtés az egyetlen módszer, amely képes a munkaterület lokális felmelegítésére. Az ilyen hőtermelő berendezés segítségével a helyiség különböző részein eltérő hőmérséklet tartható fenn. Ha egy csarnokban a munkaterületek szétszórtan vannak, akkor sem kell egy csarnokot egyenletesen fűteni, elég az egymáshoz távoli zónákat lokálisan melegíteni.

Az eltérő munkatevékenységet végző dolgozók komfortérzetéhez különböző hőmérsékletre van szükség. Az infrafűtésnél elérhető, hogy hatósugara csakis az adott munkaterületre korlátozódjon, anélkül, hogy a helyiség többi részét fűtenénk.


Long tail kulcsszavak Google-kereséshez: energiatakarékos elektromos fűtés, sötétsugárzó infrapanel rendszerek kiépítése, kültéri teraszfűtés infrasugárzó panelekkel, zónafűtés helyi infrákkal, webáruház: infra termékek vásárlása


Share
Updated: 2020-10-03 — 07:02

Vélemény, hozzászólás?

Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme