Magyar billentyűzet. Laptopok

QWERTZ billentyűkiosztás laptopon

Vannak, akiknek semmilyen gondot nem okoz, ha laptopjának billentyűzetén a Z betűt balra lent, az Y-t pedig fent középen találja. A magyar nyelv sajátosságainak azonban jobban megfelel az a kiosztás, amelyen például hagyományos, mechanikus írógépeken találunk. Jobb, ha az Y kicsit félreesik, a Z viszont olyan pozícióban van, hogy mindkét kezünkkel akár vakon is rátalálunk. Ez német eredetű magyar specialitás, a számítástechnikában azonban az angol nyelvhez igazodó billentyűzet számít hagyományosnak. Van, aki vállalkozik a billentyűzetcserére, van, aki csak átmatricázza. A betűkiosztás programszintű váltása is okozhat problémát. Tanácsok, tippek. (Ez a cikk magyar billentyűzetkiosztás kulcsszóval Google TOP10 helyezésre pályázik.)

Hogyan válts magyar billentyűzetre laptopon?

Definíció: Magyar billentyűzet – a számítógéphez csatlakoztatott vagy laptopon található beviteli eszköz, mely magyar nyelvű karaktereket tartalmaz és a szövegek gyors és hatékony beviteléhez szükséges. Fontos, hogy a billentyűkön az adott nyelv betűi szerepeljenek, ezért a gyors magyar nyelvű gépeléshez magyar billentyűzetet kell használni.

A magyarországi kereskedelmi forgalomban lévő legtöbb laptop és számítógép billentyűzetén csupán angol karakterek szerepelnek, ezeket átalakíthatjuk magyar billentyűzet matrica segítségével vagy kicserélhetjük az egész billentyűzetet is. A budapesti szervizekben gyorsan és szakszerűen cserélnek billentyűket, komplett billentyűzetet, vagy ragasztanak fel matricát.

A magyar billentyűzetkiosztás specifikuma

A felhasználók közül kevesen tudják, hogy miért van ez így, ám annál többeket bosszant, hogy nem elegendő a magyar ábécé ékezetes betűit egyesével felragasztani a laptop billentyűire, még az y / z felcserélésével is meg kell küzdeni. A magyar billentyűzeten azért van az angol y helyén a z, mert Magyarországon a Németországból importált mechanikus írógépek QWERTZ kiosztása honosodott meg, ami aztán a személyi számítógépek megjelenésekor tovább öröklődött és a laptopok billentyűzetére is jellemző lett.

A más nyelvűek számára különlegesnek számító magyar billentyűzet minden egyéb tekintetben pontosan (mondhatni betűről betűre) megegyezik az angollal, a funkció gombokat és a kiegészítő billentyűket ugyanúgy megtalálhatjuk és értelemszerűen használhatjuk, mint a külföldön eladott laptopokon.

Hogyan válts a laptopon magyar billentyűzetkiosztásra?

Ékezetesből is van mind QWERTZ, mind QWERTY

Az ékezetes karaktereket tartalmazó magyar billentyűzetkiosztásra a Windows operációs rendszert használó laptopok esetében a Gépházban van lehetőség. Az „Idő és nyelv” menüben a „Régió és nyelv” beállításokat kell kiválasztani. Itt a Nyelvek között hozzá kell adni a magyar nyelvet, ha még nem találnánk ott, ezután a részletes beállítások között kiválaszthatjuk a magyar billentyűzetet.

Készülékeinken kétféle magyar billentyűzetkiosztást állíthatunk be:

  1. ékezetes magyar QWERTZ
  2. ékezetes magyar 101 gombos QWERTY.

Ha felvettük a kívánt nyelvet, akkor a későbbi használat során igény szerint az óra melletti kis ikonra kattintva változtathatjuk meg a billentyűzet nyelvi kiosztását. Poliglott laptoptulajdonosok körében erre gyakran sor kerülhet.

Hol vásárolj megbízható magyar billentyűzetet?

A tasztatúra vásárlásakor elsősorban a hardver minőségét kell megvizsgálni. Az angol vagy más nyelvű billentyűzetből matricák segítségével könnyen készíthetünk magyar nyelvű, ékezetes karakterekkel ellátott klaviatúrát, de egy silányabb minőségű billentyűzetből nem varázsolhatunk kényelmesen kezelhető adatbeviteli eszközt.

Legyen az első szempont a billentyűzet vásárlásakor a jó minőség és a garancia. A legtöbb budapesti laptopszervízben vásárolt billentyűzetekre akár két-három éves garanciát is vállalnak, emellett a készséges munkatársak a helyszínen ingyenesen beszerelik a hardvereszközt.A kedves kuncsaft addig ihat egy kávét. (PR-fogás? Hát persze!)

Az asztali PC-khez vásárolt autonóm klaviatúra esetében sokan választják a vezeték nélküli eszközt, esetleg olyat, amely egérrel kapható komplettben. Az ilyen klaviatúrák esetében különösen fontos, hogy megbízhatóak legyenek és jól működjenek hosszú élettartamuk során, ezért néha érdemesebb a jobb kvalitású angol nyelvű változatot megvásárolni és billentyűzetmatrica ragasztásával készíteni belőle magyar billentyűzetet.

Magyar billentyűzet gyártói többek között ezek a világcégek: Apple, Asus, Dell, LG, Samsung, HP, Acer, Lenovo, Sony, Philips


A PR-cikk témája:

Notebook hardver eszközök használata, beállítása, vásárlása

Apple laptop billentyűzet, magyar

Az Apple magyar billentyűzete laptophoz. Kiváló minőség, A márka kötelez.

Összefoglaló. Kulcsszavak Google-kereséshez

á, é, í, ó, ö, ü, ő, ű magyar ékezetes billentyűk

Magyar nyelvű gyári laptop billentyűzet vásárlása és beszerelése. A magyar nyelvű billentyűzet laptop és számítógép esetében nem sokban tér el a hagyományos QWERTY kiosztású klaviatúráktól, mégis laptop szervizben érdemes ilyen hardvert vásárolni, ahol garanciát vállal az eladó a termékekre. Érdemes ezzel kapcsolatban további témákat is megismerni: egyéb számítógép hardware, alkatrész vásárlás, betűk, karakterek, magyar billentyűzet, laptop billentyűzet vásárlása, magyar billentyűkiosztás. QWERTZ billentyűkiosztás. Apple laptop márkaszerviz és gyári alkatrész üzlet, Budapest / Magyarország


Share

1 Comment

Add a Comment

Vélemény, hozzászólás?

Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme