Vipera: Karpaty News

Baszkuráció és sziszegő nyelvöltögetés Ungon-Bergen által oda-vissza - KEKECBLOG

Webes

Van-e igény Orbán Viktor lemondására?

Share
orban-viktor-lemondott

Ezzel a mozdulattal adta be Orbán Viktor a lemondását

A minta nem reprezentatív. De talán jellemző… Van nekem egy jó kis weboldalam, amely az Orbán Viktor lemondott kifejezéssel indított internetes keresés eredményére az előkelő 1. találatot adja a Google-listán. A honlap a seo törzsbeli pirézek akciójának minősülő virtuális megelőzöttség jegyében született. Ez egy olyan webakció, amelynek során egyes várt eseményeknek előre elkészítem az internetes reprezentációját. A közéleti-politikai véleménynyilvánítás mellett az ilyen online megmozdulások más célt is szolgálnak: növelhetik a honlaprendszerem értékét az esetben, ha a várt esemény bekövetkezésekor tömeges rákeresés és rákattintás történik. (Schmitt Pál esetében ez már bejött nekem…). Nos, úgy tűnik, a magyar miniszterelnök lemondása iránt van bizonyos társadalmi igény, legalábbis talán erre lehet következtetni abból, hogy a fenti vagy ahhoz hasonló kifejezést naponta elég sokan begépelik a Google keresőbe. Hogy közülük hányan kattintanak rá az én weboldalamra, azt pontos statisztikával tudom szemléltetni. Az alábbi táblázat az interneten gyengének számító szombati és pénteki nap adatait mutatja: (tovább…)


Share

Gajdos István a Facebookon

Share

A Facebook ajánlgatja nekem már egy ideje Gajdos István parlamenti képviselő urat a Kit ismerhetek? rovatban, de nagy erőfeszítések árán bámulatos módon sikerült ellenállnom a kísértésnek, hogy ösmerősömnek bejelöljem. Mi több: kíváncsiságomon is úrrá lettem: bár nagy volt az oldalamnak az ő furdaltatása, az ukrán törvényhozás magyar képviselőjének a profiloldalát meglátogatni későbbre halasztottam. A megtartóztatás olyan jól sikerült, hogy – szánom-bánom – jószerével el is feledkeztem azon örvendezni, hogy Beregszász volt polgármestere, az UMDSZ elnöke, ha kicsit késve is, de, úgy tűnik, élni kíván a lehetőséggel, hogy a közösségi oldal felületén kommunikáljon választóival.

gajdos-fbÉpp egy izgalmas online sakkparti kellős közepén voltam, amikor jött az értesítés: a jeles férfiú ismerősnek jelölt, várja a visszajelölést. Ijedtemben rosszat léptem a virtuális sakktáblán és elvesztettem a vezéremet… Azért sikerült magam összeszedni és vezér nélkül is mattot adtam, ami azért ritkán sikerül az ember fiának, bármilyen nagy spíler is legyen. Örömittasan visszatértem az FB oldalára, hogy eltűnődjek azon, megnyomjam-e a Megerősítés gombot. Arra jutottam, hogy megadom a képviselő úrnak ezt a bizalmat, egyben felidéztem, mit is írtam róla a választások idején indított blogomban:

Gajdos István személyének és tevékenységének a megítélése korántsem egyértelmű. Egyaránt ismertek a szélsőségesen negatív és a túlzottan pozitív vélekedések. Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint Gajdos egyenesen nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára, a Kárpáti Igaz Szó c. lapban megjelenő híradások, cikkek, interjúk viszont a kárpátaljai magyarság legnagyobb jótevőjének állítják be. Az igazság valahol a kettő között lehet.

Annyi bizonyos, hogy Gajdos hamarább volt beágyazódva a fehérnek nem nevezhető ukrajnai üzleti szférába és hatalmi apparátusba, mintsem a “magyar ügyet” felfedezte és felhasználta volna a maga politikai karriere számára. Az üzleti és nomenklatúrás múlt és jelen erős determinációt jelent, de kétségtelen, hogy ezt a politikusnak gyakran sikerül összeegyeztetnie a magyar közösség érdekeinek hatékony képviselésével.

Jogosnak látszik a vád, hogy Gajdos a pártkötődéseit saját érdekei szerint váltogatja (szocdem volt, aztán amikor pártja vesztett a narancsos fordulatban, átlépett a győztes szocialisták frakciójába; most meg, ugye, az oroszbarátnak joggal mondható RP színeiben szerez mandátumot). Nyilvánvaló, hogy a hatalmi pártérdekeknek való megfelelés meghatározza számára, mit-meddig-hogyan tehet vagy nem tehet. Mindezzel együtt megállapítható, hogy ez a súlyos tehertételekkel nehezített magyarságképviselet sokszor jóval eredményesebb, mint a KMKSZ orcátlanul önérdekű, kisajátító és kirekesztő sérelmi politizálása.

sajnaljukSzerencsére – mint általában – most is sikerült maximálisan egyetérteni magammal, de az ismeretség megerősítése előtt, gondoltam, csak megnézném a bemutatkozó oldalt  és megnyomtam a GI profiljára vezető  gombot. Libacomb helyett azonban a jobbra látható képet kaptam. Hm, ez különös. Éppen most törölte volna magát a Facebookról? Újrapróbáltam párszor – ugyanazzal az eredménnyel… Visszamentem hát sakkozni. Egy újabb – ezúttal vesztett – parti után a profil megnyílt. Visszaigazoltam az ismeretséget – de bizony Gajdos István Facebook-oldalán semmi fontosat és érdekeset nem találtam.  A képviselő úr csatlakozása óta egyetlen bejegyzést sem írt, mi több, azoknak az üdvözlésére vagy köszönetnyilvánítására sem reagált, akik megszólították.

Persze: sejtem, hogy nem ő maga piszmog az FB-oldallal, hanem ezzel megbízott valakit. Akár így van, akár nem: ha a legmagasabb politikai kulcspozícióban lévő kárpátalja magyar közszereplőként szerepelteti magát a közösségi oldalon, akkor illene nagyobb aktivitást mutatni. Ha valaki regisztrál az FB-n, ismerősöket jelölget és elfogad jelöléseket – de egyetlen üdvözlésre, köszöntésre vagy köszönetnyilvánításra sem reagál – az bizony online bunkóság.  Kíváncsi vagyok, pótolja-e ő vagy megbízottja ezt a mulasztást (és mekkora késéssel) – mint ahogy azt is érdeklődéssel várom, vajon ez a jegyzetem kivált a valamilyen reakciót – miután a belinkelem az érintett oldalra… A jelölést egyébként köszönöm az elnök úrnak.


Frissítés október 15-én

Hétfő délig tartott a csend, akkor aztán a képviselő úr, ha nem is mindenkinek személy szerint (mint talán illett volna) de egy rövid bejegyzésben mindenkinek megköszönte a megköszönendőket, elnézést kérve a késedelemért: „Nagyon sajnálom, hogy ennek csak most tehetek eleget, de higgyék, higgyétek el, ennek objektív okai voltak”. Bizonyára voltak, én mégis inkább szubjektív okokra gyanakszom. Ha ugyanis folyamatosan és nagy szaporasággal történt részéről az ismerősnek-jelölgetés és mások jelentkezésének az elfogadása, akkor ezalatt az elnök úrnak online kellett lennie.  Ha pedig vonalban volt és jelölni meg jelölést elfogadni módjában állt, akkor pár sorban az üdvözlésekre reagálni vajon miért ne lett volna módja? (Megfejtéseket hozzászólás formájában alább…)

Ezzel együtt a köszönetnyilvánítás és a késedelmi mulasztás miatti elnézéskérés igencsak dicséretes, a nagy fekete után jár érte egy kis piros pont.

A (be)köszönő bejegyzést szapora egymásutánban számos kommentált megosztás követte, ezekben a képviselő úr saját parlamenti munkáját ismertette. Egynémely interjút nehéz rezzenéstelen arccal végignézni. Ahogy a Vipera korábban megjegyezte, nem is tudja eldönteni, hogy a kérdező riporter vagy a választ adó közember beszédmódja, hanghordozása tetszik-e jobban neki.

Az ellenben egészében véve mégiscsak örvendetes, hogy a közösségi kommunikáció lehetőségeivel éni kíván egy ukrajnai magyar parlamenti képviselő.

Számomra a kérdés az, hogy csupán saját propagálására kívánja-e használni a Facebookot, csak az lesz-e, hogy Gajdos úr itt időről időre hótt komolyan, fűrészpor-száraz hangnemben megmondja nekünk a tutit – avagy lesz mód oda-vissza kommunikálásra, valódi diskurzusra és kicsit több közvetlenségre. Mert hogy ez a nyársat nyelt hivatalosság engem például inkább eltaszít, semmit oda vonz.


Share

Törött ablakok

Share

ablakA Viperának, ha suta, félreérthető, nyakatekert mondatra siklik, mindig Babits megállapítása jut eszébe:  Minden rossz mondat törött ablak, melyen át egy rossz gondolatra látni.  Efféle törött ablakokból bizony túlkínálat van mostanában, akad épület, amelynek homlokzatán szinte csak ilyenek találhatók. A honi tájékon kétségtelenül a Kárpátaljai Magyar Művelődési (!) Intézet homlokzata büszkélkedhet a legtöbb tört üvegű nyílászáróval. A vipera ritkán téved ennek az műintézetnek a portáljára, riasztja a minden téren megmutatkozó igénytelenségnek az elrettentő töménysége, ha mégis meg-megnyit egy oldalt, bosszankodni és kacagni általában egyszerre adódik módja.

Az egyik legfrissebb cikk durva helyesírási hibával kezdődik: címben különösen bántó, hogy az Ung-parti kifejezés kisbetűvel szerepel. A tudósítás ezekkel a kiemelt mondatokkal indul:

szakura

Minden évben ezreket vonz ez a csodálatos természeti esemény Ungvárra- A virágzás csúcsa, mikor a szakurák ágait rózsaszín virágok borítják be – hihetetlenül izgalmas esemény. Ungváron található Európa legnagyobb szakura fasora, az Ung folyó partján húzódva, a Pravoszláv és Kijevi parti utak mentén.

Hogy mi a baj ezekkel a mondatokkal, a Vipera nem magyarázza. Akiknek sérti a fülét, maguk is felfedezik a sutaságokat, akik meg „tudósítóként” így fogalmaznak, azokra kár okító szót fecsérelni.

A bukdácsoló mondatok folytatódnak, akadnak egészen meglepő fordulatok:

„Ebben az időben Ungvár teljes mértékben paradicsommá változik”.

Hát jó… De aztán jön az a mondat, ami véget is vet az élménynek:

„Néhány fát lehet még találni az egész városban, de egyedül nem olyan látványos egy szakura.”

Ezután a Vipera már nem képes tovább olvasni a cikket, így sosem tudja meg, kicsoda-micsoda a címben szereplő Szabadságocska.

A Kárpáty Nyúz régi cikkeinek rendezgetése közben a friss élmény mellé ezek a régi remeklések is felsorakoztak

szervezetünknek az az óhaja, hogy a REMÉNY KAPUJÁ-nak fél szárnyát a szlovák oldalon lenne kívánatos felállítani

Az az óhaja, hogy lenne kívánatos. Nem rossz. És ez egy hivatalos levél… Pedig ekkor még árvíz sem volt…

A Vipera személyes kitérője:

Egyik megdöbbentő helyesírási élményem ugyanis a 2000-es nagy kárpátaljai árvízhez kapcsolódik. Akkor egy szervezeti vezető (akinek a fentebbi mondatokhoz is köze van…) segítségkérő körlevelet írt, s el is küldte számos helyre, többek között magyarországi minisztériumoknak, főhivataloknak, alapítványoknak. A szöveg hemzsegett a helyesírási és nyelvhelyességi hibáktól, az árvíz sújtotta  kifejezés például ly-nal szerepelt, hol egybe, hol különírva, hol kötőjelesen… Akkor még rajta voltam annak a szervezetnek a levelezőlistáján, én is megkaptam a levelet. Baráti hangnemben válaszoltam: azért a miniszteriális helyekre kimenő szövegeket nem ártana előtte hozzáértővel megnézetni. Kárpátalja Nagy Helyesírója és Fogalmazója helyett a felesége reagált:  telefonon hívott fel és leszúrt, mint egy pengősmalacot: hogy merészelek én ilyen tragédia közepette a helyesírással foglalkozni.

Megértettem. Kárpátalján természeti csapások idején nem érvényes a helyesírási szabályzat. Az a baj, hogy máskor se igazán….

És ha már rossz mondatok. Még néhány gyöngyszem régebbi gyűjtésekből.

Egy remélhetőleg soha meg nem jelenő regényből:

A városi zaj tompán hallatszott az emeletre, amely a bank épületében elhelyezett irodájában Mikola József záró munkanapját ellenőrizte át computerén.

Egy másik regény viszont megjelent, benne ezzel a mondattal:

Három kutyáját, amelynek három ólja mértani pontossággal komorlott a hombár előtt, egymás után rugdosta a csizmájával vacokra.

A két fenti példának nincs köze a Nagy Helyesíró és Fogalmazó elévülhetetlen munkásságához, a két alábbi viszont az ő háza tájáról származik.

Egy hírlevélből:

emléktábla megkoszorúzása az egykori megye háza falán, ahol a kiadó szerkesztősége van

Értjük, a szerkesztőség e mondat olvastán kínjában a falra mászott.

Egy felhívásból:

Föl kell készíteni a kárpátaljai magyarságot a 2003 szeptemberében történő vízum bevezetésére Magyarország és Ukrajna között.

A vízum, amely megtörténik.

Rossz mondat, törött ablak. És sehol egy üvegestót.


ablak gyártás – télikert berendezés  #


Share

A dobogó címer – beregszászi színház

Share

Mondjam vagy mutassam? Talán inkább megmutatom azt a honlapot, amelynek szépségét a szívdobogást animáló városcímer, érdekességét pedig az adja meg, hogy az intézménynek már hosszú ideje nem az a neve, mint ami a honlapon szerepel. Illyés Gyula nevét ugyanis – nem tudni, mi okból – kivették, nevük évek óta Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, szívdobogtató honlapjuk pedig így fest:

BEREGSZÁSZI SZÍNHÁZ

(A címlapot lementettem saját tárhelyemre, hogy akkor is élvezhető legyen, ha az eredeti készítői megmásítanák évek óta változatlan szépségében tündöklő impozáns művüket.)


Share

A lófarkos majom

Share

Amire most rásziszegtem, az kivételesen nem a kárpáti tájakról való. Pedig minőségét illetően akár lehetne is…

Első dühömben elküldtem a picsába a Magyar Tudományos Akadémia helyesírási online szoftverét (Mit tud a helyesírás.mta.hu?), aztán részben visszakoztam, mert egy Twitter-beli ismerősöm, majd a program fejlesztőinek egyike meggyőzött, hogy három kifogásom közül legalább másfélben nincs igazam. Ezzel együtt fenntartottam, hogy nem igazán jó az a program, amely a saját alegysége nevében szereplő kifejezésről se tudja eldönteni, hogyan helyes (egybeírva vagy egybe írva, lásd az eredeti cikkemet), s amely nem vagy alig-alig használható, olykor értelmetlen szóalakokat is kidob. Annak eldöntésére, hogy  vajon akad-e több ilyen, avagy én futottam rá épp ilyenekre, visszatértem a programhoz. Elsőként ezen furcsállkodhattam:

jarobeteg

Az elsőre még találtam mentséget és kreáltam példamondatot is (A táncot járó beteg szolgálat alatt nem iszik.), ám a második nyilvánvaló badarság. De legalább harmadikként ott a jó válasz. Ugyancsak harmadikként szerepel a helyes alak két badarság után ebben a példában:

kerekesszek

Ezután viszont sokaságával találtam olyanokat, ahol csak egyetlen rossz, hibás (s gyakran nevetséges) verziót javasolt a program, a helyes írásmódot viszont nem adta meg. Egy kis csokor ezekből alább. A sorozat végén újra volt szerencsém picsába küldeni az akadémiai helyesírási szoftvert.

1cukor

1koleszterin

1robot

ebenszinu

1film

1virag

Más típusú hibát is találtam. A program tudja, hogy a kődobásnyi egybeírva helyes, mégis ezt dobta ki:

2kodobasnyi

Holott:

2kodobas

Lényegében tehát az akadémiai fejlesztés csak arra nem jó, amire kitalálták: példák tömkelegében inkább elbizonytalanítja, semmint eligazítja a laikus felhasználót (arra, hogy ökör köröm pörkölt főző verseny, nyolc verziót (!!) és 63 (!!!) magyarázatot adott meg!). Olybá fest tehát, hogy akik tanácsért jönnek ide, jól összezavarodhatnak az ajánlott verziók és szabályok között, akik viszont eligazodnak rajtuk, azok valószínűleg épp azok, akik a helyes alakot e nélkül az algoritmus nélkül is le tudják írni.

Végül két kedvencem.

lofarkos
.
majom
.
PS. fentebb használom a furcsállkodik igét. A blog szerkesztőprogramja alápirosozta, de megtette ezt egy l esetében is. Nosza, kérdezzük meg a Pálinkás József  MTA-elnök által minap felavatott csodaszoftvert.
.
furcsall
.
Hát ezen én már nem is furcsállókodom.
.
furcsallo
.
 

Share

Akit, amely

Share

Úgy tűnik, az eddig általam méltatlanul hanyagolt, Dupka György vezette Kárpátaljai Magyar Művelődési (!) Intézet honlapja igazi kincsesbányája a nyelvi képtelenségeknek. Most csupán a címlap első két hírét olvastam el – és mindkétszer nyerítve felkacagtam, ami egy viperától nem akármilyen teljesítmény. Nézzük csak:

akit

Hogy mi a súlyos baj ezekkel a visszautalásokkal, azt nem magyarázom el: félő, aki így fogalmaz, úgysem értené.

(forrás 1 – forrás 2)


Share

Dupka György újabb szélhámossága

Share

A Dupka vezette Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet honlapján jelenleg balra az első link neve ez: Balla Pál. A megnyíló oldal a festőművész életrajzi adatait és pályáját lenne hivatott adatszerűen összefoglalni. A szöveg két súlyos tárgyi tévedéssel indul:

balla pal - dupka györgy szélhámos

hamis adatok az életrajzban

A bemutató nem tudja, hogy kit mutat be, Balla Pál ugyanis semmilyen szín alatt nem mondható irodalomtörténésznek, ilyesmivel egyáltalán nem foglalkozott. Művészettörténész sem volt, még ha írt is e tárgyú cikkeket, s ezek okán mondjuk művészeti szakírónak esetleg nevezhető is lenne. Elsősorban azonban természetesen festő volt (mint ez aztán a cikk folytatásában lényegében ki is derül), ám ezt a titulust itt nem kapja meg, holott a forrásként feltüntetett portál megfelelő oldalán persze helyesen szerepel.

Egy bemutató életrajzban elég súlyos hiba azt sem tudni, hogy Balla László nem az öccse, hanem a bátyja volt Pálnak.

A megfogalmazás egyéb sutaságaira és nyelvi pongyolaságaira („a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tartott előadásokat”; Boksay helyett Boksai…) most ne térjünk ki, de az talán említést érdemel, hogy a nemrégiben, azaz bő két évvel Balla Pál halála után felkerült anyag ugyan indító soraiban tartalmazza a festő halálának a dátumát, de a cikk végig úgy tárgyalja, mint élő személyt.

Egy korábbi hírből olyasmit olvastam ki, hogy Dupka maga is művészettörténészi babérokra pályázik. Gondolom, ez az újabb áldásos tevékenysége valószínűleg abból fog állni, hogy saját kiadójával kiadatja a kárpátaljai művészeknek a fent látható alapossággal összeállított életrajzi gyűjteményét. Ez lesz a kutatási eredmény.

Mindebben persze nem egyedül Dupka a hibás, hanem mindazok, akik több mint két évtizede tartó szellemi ámokfutását elfogadják, mi több, támogatják. Ha hinném, hogy átkom megfogan, azt kívánnám mindannyiuknak: az ő életrajzukat is Dupka György írja meg!

——

Frissítés: a szócikket a viperasziszegés hatására pár nap elteltével javították, az életrajzi rész bugyutaságait kihagyták. Lásd az alábbi kommenteket is.

Az intézet honlapján azonban, úgy tűnik, akadnak egyéb furcsaságok is.


Share

A himnusz körbejár és Nonszenszfaluba érkezik

Share

– avagy forrásmegjelölés, oh!

A Kárpátalja c. hetilap online oldalán megjelenik egy cikk: Csak a KMKSZ-frakció szavazott a magyar himnusz védelmében (link már nem működik, törölve, 2013). Ezt – a forrás megjelölésével – átveszi a Kárpátinfó c. hírportál: Csak a KMKSZ-frakció szavazott a magyar himnusz védelmében. A Kitekintő c. portál nem az elsődleges forrásból, hanem a Kárpátinfóból veszi át a cikket (utóbbit jelöli meg forrásnak), de megváltoztatja a címét (a nem-kárpátaljai olvasói igényeknek megfelelően): Nem lesz magyar himnusz Kárpátalján. Innen aztán visszaveszi a Kárpátalja.ma – nem az elsődleges (Kárpátalja online), nem a másodlagos (Kárpátinfó), hanem a harmadlagos (Kitekintő) közlést jelöli meg forráshelyül: Nem lesz magyar himnusz Kárpátalján (a link már nem működik, törölve, 2013).  Végül aztán egy kárpátaljai blogger már a negyedik közlés helyét adja meg forrásul, amikor új címmel ellátva átveszi a cikket: Zászló, turul, himnusz – mi következik ezután?….avagy ukrán nacionalisták aggodalma. (A kattintással csak óvatosan. a honlap megnyitásakor azonnal egy “nemzeti” rádió harsog.)

Ez utóbbi webhelynek, Váradi Viktória blogjának a sajátsága az, hogy tulajdonosa szerint saját kárpátaljai lakhelye Magyarországon van („Bótrágy, Kárpátalja, Hungary”), továbbá pedig „Kárpátalja nem Ukrajna”. Ebből kiindulva igazán nem csodálkozhatunk azon, ha egy kárpátaljai hír Magyarországot megjárva végül egy ilyen nonszenszfaluba érkezik.

botragy

(Arról ne is essék szó, hogy a Kárpátalja hová nem tartozását kijelölő állítás előtti mondatot legalább háromszor kell elolvasni, míg az ember rájön, hogy egy fölös vessző teszi érthetetlenné.)

És még egy gyöngyszem ugyanerről a blogról. Ha majd átveszik a hírt, az már arról fog szólni, hogy az ukrán iskolában irtják a magyar gyerekeket:

irtjak


Share
Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme