Egészségünk és a házhoz épített télikert

Egészség a házhoz épített télikertSegíti-e egészségünk megőrzését, ha családi házunkhoz télikertet építünk?

Ha otthonunkat egy berendezett télikerttel gazdagítjuk, az a komforton és a lakótér bűvítésén túl számos egészségügyi előnnyel járhat. Éspedig:

Friss gyümölcsök és zöldségek termesztése

A saját télikertben termesztett zöldségek és gyümölcsök frissebbek és táplálóbbak lehetnek, mint a boltban vásároltak. Emellett dönthetünk arról, hogy milyen műtrágyákat és rovarirtó szereket használunk, esetleg vegyszermentes biokertészetet rendezünk be, maximálisan figyelembe véve a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokat.

Fizikai aktivitás – Stresszcsökkentés

A kertészkedés minden fő izomcsoportot megmozgat, és segíthet a súlykontrollban. A természet közelsége és a növénygondozás csökkentheti a stresszt és javíthatja a hangulatunkat. Aktív életmódra sarkall, ami a legjobb antidepresszáns.

D-vitamin és oxigéndús levegő

télikertépítés

Art Deco stílusú télikert

A kertben töltött idő alatt a beáramló napfény hatására a bőrünk D-vitamint termel, ami számos egészségügyi előnnyel jár, például erősíti immunrendszerünket.

Emellett a télikertben termesztett növények sok oxigént termelnek, ami hozzájárulhat a beltéri levegő minőségének javításához és otthonunk egészségesebbé tételéhez. Íme néhány növény, amelyek különösen hatékonyak az oxigéntermelésben:

Aloe Vera: az Aloe Vera növények a legmagasabb oxigéntermelő növények közé tartoznak. Egyben gyógynövények is, gazdagok antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és más tápanyagokban, mint például a vas, kalcium, magnézium, kálium, foszfor és cink.

Kígyólevél (Sansevieria trifasciata): ez a növény is kiválóan alkalmas az otthoni oxigéntermelésre. A kígyólevél növények éjszaka oxigént bocsátanak ki, miután nappal a föld alatt pihennek.

A póknövények szintén nagyszerűek az oxigén termelésére. Ezek – ahogy a zöldnövény-kultúrák általában – leveleiken keresztül oxigént bocsátanak ki a napfény indikálta fotoszintézis eredményeként.

Ezek a növények tehát nemcsak szépítik otthonunkat, hanem egészségügyi előnyökkel is járnak, mivel javítják a levegő minőségét és növelik az oxigénszintet. Azonban fontos megjegyezni, hogy a növények gondozása is időt és erőforrásokat igényel.

Ezért érdemes alaposan megfontolni a döntést, és szükség esetén szakember segítségét kérni mind a házhoz épített télikert kivitelezése, mind a növények kiválasztása és gondozása során, hogy a fent sorolt előnyök mind hozzájáruljanak egészségünk megőrzéséhez.


Share
Updated: 2024-05-09 — 10:44

Vélemény, hozzászólás?

Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme