Vipera: Karpaty News

Baszkuráció és sziszegő nyelvöltögetés Ungon-Bergen által oda-vissza - KEKECBLOG

honlap

Van-e igény Orbán Viktor lemondására?

Share
orban-viktor-lemondott

Ezzel a mozdulattal adta be Orbán Viktor a lemondását

A minta nem reprezentatív. De talán jellemző… Van nekem egy jó kis weboldalam, amely az Orbán Viktor lemondott kifejezéssel indított internetes keresés eredményére az előkelő 1. találatot adja a Google-listán. A honlap a seo törzsbeli pirézek akciójának minősülő virtuális megelőzöttség jegyében született. Ez egy olyan webakció, amelynek során egyes várt eseményeknek előre elkészítem az internetes reprezentációját. A közéleti-politikai véleménynyilvánítás mellett az ilyen online megmozdulások más célt is szolgálnak: növelhetik a honlaprendszerem értékét az esetben, ha a várt esemény bekövetkezésekor tömeges rákeresés és rákattintás történik. (Schmitt Pál esetében ez már bejött nekem…). Nos, úgy tűnik, a magyar miniszterelnök lemondása iránt van bizonyos társadalmi igény, legalábbis talán erre lehet következtetni abból, hogy a fenti vagy ahhoz hasonló kifejezést naponta elég sokan begépelik a Google keresőbe. Hogy közülük hányan kattintanak rá az én weboldalamra, azt pontos statisztikával tudom szemléltetni. Az alábbi táblázat az interneten gyengének számító szombati és pénteki nap adatait mutatja: (tovább…)


Share

A dobogó címer – beregszászi színház

Share

Mondjam vagy mutassam? Talán inkább megmutatom azt a honlapot, amelynek szépségét a szívdobogást animáló városcímer, érdekességét pedig az adja meg, hogy az intézménynek már hosszú ideje nem az a neve, mint ami a honlapon szerepel. Illyés Gyula nevét ugyanis – nem tudni, mi okból – kivették, nevük évek óta Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, szívdobogtató honlapjuk pedig így fest:

BEREGSZÁSZI SZÍNHÁZ

(A címlapot lementettem saját tárhelyemre, hogy akkor is élvezhető legyen, ha az eredeti készítői megmásítanák évek óta változatlan szépségében tündöklő impozáns művüket.)


Share

Domainvesztések Kárpátalján

Share

El-eltűnik a Kárpátalja. Mármint a lap, a KMKSZ szócsöve az internetről. Úgy tűnik, a fiúk hajlamosak megfeledkezni arról, hogy honlapjaik domainnevének az előfizetését időben megújítsák. Pár éve a karpatok.uzhgorod.ua cím alatt még a KMKSZ honlapja, a karpatok.uzhgorod.ua/hetilap alatt pedig a Kárpátalja c. hetilap online kiadása futott, aztán a domain kicsúszott a kezükből, valaki megszerezte, felrakott egy érdektelen honlapot, ami azóta sem frissül:

karpatalja

Számos helyen még mindig ez az oldal van belinkelve, hiába kattint valaki a lap fejlécére, a fenti érdektelenséget kapja évek óta.

Most meg, úgy tűnik, a hetilapjuk online oldalának azóta használt domainét – karpataljalap.net – is elvesztették, a lap helyett napok óta egy hibaüzenetet tartalmazó oldalt tölt be a böngésző:

karpataljalap

Ezzel szemben a Kárpáti Igaz Szó honlapja épp most újult meg.

Frissítés: egy röpke hét kihagyás után újra bejön a hetilap az adott címen.

Frissítés 2013.  Akkor nem hívtam fel rá a figyelmet – gondoltam: ha észreveszik jó; ha nem veszik észre, még jobb – de utólag kifecsegem, hogy a KMKSZ szervezeti honlapjának és online lapjának a helyére feltett érdektelen szövegek számomra is nagyon meglepő módon az én egyes blogjaim 2007-2008-as bejegyzései voltak, bár kissé torzított formában. Akkoriban zajlott a linkfelhő és a seonyár2008 szavakra indított keresőoptimalizálási verseny és én elég sok posztot közzétettem annak érdekében, hogy a versenyeken jól szerepeljenek oldalaim. Ezen kívül pedig egy üzleti oldalt is optimalizáltam az alkoholszonda kulcsszóra, írtam jópofa álhíreket – nos, ezek fel-felkerültek erre a kárpátaljai ál-honlapra. Ezért esetleg akadhattak a KMKSZ köreiben, akik azt hihették, én szereztem meg a domainjüket. Hát nem, nem én voltam – bár nem lett volna ellenemre, hogy borsot törjek az akkor már bő évtizede igen arrogánsan és kirekesztőleg működő Szövetség orra alá. De hogy a szövegeim hogyan kerültek ezekre a kamu oldalakra, az mai napig rejtély számomra. A saját posztjaimat már rég töröltem, de az alkoholszondát csempésző tiszasalamoni asszony történetét ez a webhely – http://www.karpatok.uzhgorod.ua/ egyelőre őrzi.

karpataljalapMás: Mi a weboldal optimalizálás? – Első hely a Google keresőben


Share

Gyarapszik a kárpátaljai webtemető

Share

2005. október 10., hétfő:

Azt láttuk, hogy gyarapszik a kárpátaljai webtemető

Ami azt illeti, egy kicsit unjuk a kárpátaljai honlapok elmarasztalását. De mit tegyünk, ha dicsérni nem igazán lehet őket. Vagyis alig néhányat. Mivel azonban nem egy esetben előfordult, hogy kritikánk magvai termékeny talajra hullottak (ah, de szépen szóltunk!), így folytatjuk áldozatos és roppant hasznos munkánkat Kárpátalja internetes jelenlétének jobbá tételében. (Mindez persze nem igaz, a helyzet az, hogy valójában imádunk csomót keresni a kákán és egyelőre dehogy unjuk az Antonius-i magatartást: “Temetni jöttem, nem dicsérni”)

Nehezen tudnánk eldönteni: mi jobb, ha egy szervezetnek egyáltalán nincsen honlapja, vagy ha van, de – olyan, amilyen. Számos esetben fel lehetne tenni a kérdést: van-e reális célja, haszna egy-egy honlapnak, nem csak arra való-e, hogy valamennyi pályázati pénzt meg lehessen rá szerezni, el lehessen számolni. Többször szóvá tettük, hogy egyik szervezetünk szájtjának sincsen fóruma, nem egy esetben a megadott e-mail-cím sem működik (vagy ha igen, nem reagálnak az “olvasói érdeklődő levélre” – erről egy későbbi alkalommal felmérést szándékozunk készíteni és közzétenni). A kapcsolattartás funkcióját így nem igazán töltik be. Ennél persze fontosabb a tájékoztatás. Márpedig tájékoztatni egy honlap sok mindenről tud. Minden szervezet fontosnak tartja, hogy önmagát bemutassa. Ám a naprakészségre igen kevesen törekszenek.

Ezúttal két ifjúsági szervezet honlapjára látogattunk el. Mindkettő ugyanazon a nagyobb magyarországi rendszeren belül fut, amely Metszés.hu néven ismert. A portál üzemeltetői, jórészt kormányzati támogatásoknak köszönhetően a határon túli ifjúsági magyar szervezetek számára ingyenesen megtervezik és elkészítik honlapjaikat. Ezzel a lehetőséggel Kárpátaljáról két csapat élt.

A kivitelezés mindkét esetben profi munkára vall, jó benyomást kelt az egyszerű, de mégis mutatós és egyéni designe, áttekinthető és jól működik a linkrendszer. Amivel baj van, az inkább a tartalom – erről azonban már nem a Metszés.hu tehet.

A KMKSZ Ifjúsági Szervezete illően bemutatkozik a nyitó oldalon. Jobbra fekete-fehér fényképek, nem túl sok és nem is hivalkodó, a főhasábon a szervezet jellegét és tevékenységét ismertető, ugyancsak illően rövid szöveg. Kellemes színharmónia.

Megtudjuk, hogy egyéb feltételeken túl a szervezet tagja az lehet, aki elfogadja az Alapszabályt. Ám magát az Alapszabályt hiába kerestük, így nem tudtuk eldönteni, belépnénk-e, ha elég fiatalok lennénk hozzá (nem vagyunk). Az induló oldalon egyetlenegy árva link található a további böngészéshez: ez a bemutatkozó szöveg alatt ígéri a területi és testületi felépítést. Be is jön. Jobbra újra színtelen fényképek, ezúttal a tisztségviselőké, középen a szöveg, amely nem mentes kisebb-nagyobb nyelvhelyességi és központozási hibáktól. De kis jóindulattal még elmegy. Megtudjuk, 2005-től ki a szervezet elnöke, és már éppen örvendeznénk az oldal frissességén, ám az Aktuális linkre kattintva kicsit lehűlünk: “feltöltés alatt”. Ki tudja, mióta tart a feltöltés. Esztendőkben mérhető, annyi bizonyos.

Csak egy kicsivel járunk jobban, ha a Rendezvények-re kattintunk: itt egyetlen árva újabb linket találunk, erről továbblépve pedig a 2002-es (!) Aréna-sátortáborról szóló rövid beszámolót olvashatjuk el (a helyesírás miatt is bosszankodhatunk egy keveset). Jobbra ezúttal színes képek, kicsit kiesve a stílusból.

Na mi van még? Semmi. Illetve a Kapcsolat link alatt még megtaláljuk a szervezet e-mailjét, két telefonszámot. És ezzel be is jártuk a teljes rendszert.

A semminél több, a valaminél kevesebb. Sem Alapszabály, sem részletes tevékenység, sem tagnévsor, sem rendezvények – a tudatlan idelátogató azt is gondolhatná, hogy a 2002-es tábor óta semmit sem szerveztek. Pedig fiataloktól az ember méltán várna pezsgést, frissességet.

A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének honlapja talán még az előbbinél is puritánabb, kicsit talán már szegényesnek mondható. A nyitó oldal rövid ismertetést kínál, tetejében ígéretes linkekkel. Ám a kattintások itt is csalódást okoznak. Az Aktuális rovatban  mindösszesen egyetlen hírként az szerepel, hogy az ungvári egyetemistákat tömörítő szervezet a beregszászi főiskolások hallgatói önkormányzatával március 29-én  ernyőszervezetet alapított Magyar Diákszervezetek Kárpátalján címmel. Március 29-e elég régen volt, de még megjárja az aktuális rovatban, gondolnánk. Igen ám, de ez a március 2003-ban volt… (Magáról az ernyőszervezetről alig lehet tudni valamit, hacsak azt nem – természetesen más forrásból – hogy az idén 150.000 ezer forintos minisztériumi pályázatot nyert egy programjára).

Tagság link alatt megtudjuk, kik lehetnek tagok, szükséges az Alapszabály elfogadása is, de ennek a dokumentumnak a szövege erről a honlapról is hiányzik. A Történetünk-ben a 2000-es események a legfrissebbek, a Rendezvény oldalon csupán néhány tavaszi esemény dátuma és neve szerepel – nem tudni, melyik esztendőből.

Az aLap rovat alighanem egy diáklapra utal, az oldalon néhány be nem linkelt név és cím, no meg a jelzés: “szövegek hamarosan”. Sejtésünk szerint ezt az ígéretet sem az idén tették a honlap felelősei.

A ha-HÓ egy 2002-es (!) táborról számol be, a Madiszk-re ugyanaz jön le, mint az Aktuálisra! Végül az oldalról link alatt még megtudhatjuk, hogy a honlapot a metszés.hu készítette és True Color színmélységet ajánlanak logón látható turulmadár miatt. Ennyi.

Tartalmi szempontból ez a honlap is ugyanolyan siralmas, mint a másik ifjúsági szervezeté. 2-3 éve gyakorlatilag nem frissült, nem lehet semmit megtudni az idei, tavalyi rendezvényekről, de még tavalyelőttiekről se nagyon. Nincs Alapszabály, nincs tagnévsor. Itt még a fotók is hiányzanak.

Ha jól értjük, a helyzet a következő. A Metszés.hu továbbra is ingyen és bérmentve, s ahogy írják, 5 munkanap alatt elvégezné a frissítéseket. Annak, hogy a honlapok eleve hiányosak és évek óta nem frissülnek, egyetlen oka lehet: az ifjúsági szervezetek nem küldték el sem a hiányzó anyagokat (Alapszabály), sem a rendezvényekről szóló beszámolókat, sem az aktuális beharangozókat. Egyáltalán: nem küldtek semmit. (Illetve  mégis: a frissen megválasztott elnökök nevét!)

Vajon miért nem? Hanyagság, lustaság? Vagy mert nem fontos nekik a saját honlapjuk? Nem akarják, hogy éljen, hogy tájékoztasson, hogy révén mind többen megtalálhassák őket, hogy egyre ismertebbek lehessenek, minél többen tudjanak a tevékenységükről?

Talán ezek is közrejátszanak. Ám szerintünk sokkal banálisabb oka van a hanyagolásnak. Mégpedig az, hogy ezt a munkát ingyen kellene elvégezni. Erre pedig, a felnőtt szervezeteinktől tanulva, már az ifjúság sem hajlandó. Majd ha ők maguk vagy valamelyik anya- vagy ernyőszervezetük megpályázik jópárszázezret, akkor lesz olyan honlap, hogy ihaj.

Illetve dehogy lesz. Ímmel-ámmal felnyomnak pár új anyagot, egy ideig még frissítgetik, aztán mihamarabb elszámolják a támogatást – és megint döglődhetnek a honlapok. Nem ezek lesznek az első halottai a kárpátaljai webtemetőnek.


honlapok optimalizálása


Share
Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme