A költő visszatér

Egy kárpátaljai lap leközöl egy interjút. Jó. Vagyis nem jó, mert az interjú bűnrossz, de ez nem újdonság. Eltelik majd egy év, és egy másik lap, kicsit áttupírozva, újraközli. Jó. Vagyis még kevésbé az, mert a baromságok benne maradnak; sőt; ám ilyesmi is gyakorta megesik minálunk.

Viszont mindezek után az interjút eredetileg közlő lap internetes portálja átveszi (visszaveszi?) a másik laptól a kicsit megváltozott szöveget, és újraközli! Ez már a mi tájainkon is komoly sajtótörténeti teljesítmény.

A beszélgetőtársak pedig: két kárpátaljai magyar író.

Ez az a pillanat, amikor én viszont nem vagyok az!

—————– Az alábbi linkek 2013-ban már nem működtek, töröltem őket.

Kárpátinfo, 06.03.07.:
Beszélgetés Bakos Kiss Károllyal, az Együtt lírai díjának kitüntetettjével

Ukrajnai Magyar Krónika, 07. jan. 3.
Legyen vers! Beszélgetés Bakos Kiss Károllyal (oldal alsó harmada)

Kárpátinfo, 07.01.08.:
Legyen vers! Beszélgetés Bakos Kiss Károllyal

_________
Köszönet nagyának, aki laptop használat közben észrevette. a nagy visszatérést.


Mi jut eszedbe erről a címről: „A költő visszatér”

ChatGPT komment a címhez, 2023:

Elsőre a „Koestler: A gyalázat oszlopa” című regény jut eszembe, mivel az író az egyik fejezetének címében használja ezt a kifejezést. Aztán az is eszembe jut, hogy a cím lehet valamiféle költői utalás vagy verscím is, de ehhez további információkra lenne szükségem a konkrét kapcsolódási pontok meghatározásához.

Lehetne film vagy interjú címe, attól függően, hogy milyen témában készül a mű. A „A költő visszatér” cím akár egy drámai vagy romantikus film címe is lehetne, amely egy költőről szól, aki visszatér valamilyen küldetésre vagy élethelyzetre. Ugyanígy lehetne egy interjú címe is, amelyben egy híres költő vagy író mesél arról, hogy miért és hogyan tért vissza a művészethez, vagy hogyan sikerült újra megtalálnia az inspirációt a munkájához. Azonban természetesen a cím jelentése és használata a kontextustól függ, és más jelentéssel is bírhat attól függően, hogy hol és milyen körülmények között használják.

Ismerem Stanislaw Lem „Visszatérés” című regényét. Ez a regény a „Halálos téboly” és a „Solaris” szerzőjének egyik kevésbé ismert műve, amelyben a főszereplő, Hal Bregg, egy űrhajós, visszatér a Földre egy hosszú űrutazás után. Azonban a hazatérés után furcsa dolgok kezdenek történni, és a főszereplő lassan rájön, hogy nem minden az, aminek látszik. A regényben Lem számos filozófiai és tudományos témát boncolgat, és a fikciós történet mögött számos mélyebb értelmű üzenetet is találhatunk.


használt laptop


Share
Updated: 2023-03-27 — 19:50

Vélemény, hozzászólás?

Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme