Folyomány, folyamodvány

A folyomány következményt, a folyamodvány pedig kérvényt jelent, egy lap főszerkesztő-helyettesének a mondata viszont sületlenséget: „Ennek folyamodványaként ma már sokan tárják szét a kezüket.” (forrás < a lap archívuma megszűnt, link törölve, teljes cikk alul betűzve)

folyamodvány

Ezer kilométeres hallgatás

Sajnálatos módon hisztériakeltésbe csapott át a kettős állampolgárság ügye Kárpátalján. Holott a célszerű ennek elkerülése lett volna. Egy darabig úgy tűnt, sikerül is, ám az egyszerűsített honosítás lehetőségétől az ukrán titkosszolgálat is lázba jött.

Ennek folyamodványaként ma már sokan tárják szét a kezüket. Az egykor lelkesek nem tudják, mitévők legyenek, számíthatnak-e az anyaország segítségére, megéri-e kockáztatni. Érthető, hogy megijedtek az SZBU érdeklődésétől mindazok, akik egykoron testközelből tapasztalták, érzékelték a mindenről tudó, mindent látó KGB „szeretetét”. És éppen ez volt a cél, a megfélemlítés. Az ukrán vezetés, miközben a legmagasabb szinteken tartalom nélküli mosolydiplomáciát folytat, a hétköznapokban gyakorlatilag rábólintott a félelemkeltés politikájára. Mindeközben némaságba burkolóznak, mintha Budapest szava el sem hallatszana a messzi Kijevig. Hiába no, mégiscsak több mint ezer kilométeres a távolság…

Az adott helyzetben Kijev számára ez a legkifizetődőbb: mint oly gyakran, ezúttal is „a nem szól szám, nem fáj fejem” magatartáshoz folyamodik. Nyíltan nem ítélheti el Budapest gyakorlatát, mert akkor ugyanezt kellene tenni Moszkva és Bukarest vonatkozásában is. Egy hangosabb kifakadással, nyílt felelősségre vonással egyfelől a nagy testvér, másfelől az európai közösség ellenszenvét váltaná ki. A Moszkva és Brüsszel között egyensúlyozni próbáló államfő és a neki engedelmeskedő kormánytöbbség ezért inkább struccpolitikát folytat.

Elviekben a mostani helyzet akár alkalmat is teremthetne Janukovicsnak arra, hogy újra napirendre tűzze a kettős állampolgárság témáját. A 2004-es elnökválasztási kampány idején egyszer már meghirdette: győzelme esetén megnyugtatóan rendezi a kérdést. Elhatározását a narancsos forradalom elsodorta. Hét évvel később viszont a pillanatnyi állapotok nem alkalmasak e kártya előhúzásához. Szinte biztos a feljövőben lévő radikálisan nemzeti érzelmű erők haragját váltaná ki. A bizonytalan szociális-gazdasági helyzet sem kedvez hozzá. Esetleg még takarózhatna azzal, ha mondjuk az Ukrajna határain túl élő nemzettársainak biztosítaná a kettős állampolgárságot, ezt a nacionalisták sem nagyon tudnák kritizálni, ezzel pedig utat nyithatna az eljárás ukrajnai legalizációja előtt. Ám egyelőre erre utaló jeleket sem lehet tapasztalni.

Persze nem mindenki ilyen hallgatag. Az említett nacionalista szervezetek képviselői egymást múlják felül Magyarország és a kárpátaljai magyar kisebbség becsmérlésében és a szankcionálásról szóló ötletezésben. A legdurvább elképzelések már koncentrációs táborokat vizionálnak.

A védtelen, a mesterségesen gerjesztett megosztottság miatt is gyenge kárpátaljai magyar közösségnek persze könnyebb nekiesni, mint a Kremlnek, vagy azon honfitársaiknak, akik Európa-szerte dolgozva – sokan közülük már ottani állampolgárokként is –, dollármilliókat forgatnak vissza a pangó hazai gazdaságba. Ukrajna déli és keleti vidékein tömegek – a legszerényebb becslések szerint is százezrek – rendelkeznek „ruszkij paszporttal”. A kijevi parlamentben pedig az orosz mellett az izraeli és a ciprusi úti okmány is meglehetősen nagy népszerűségnek örvend, egyfajta mentelmi jog, baj esetén menekülési kiskapu.

Dunda György


független Ukrajna


Share

Vélemény, hozzászólás?

Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme