Himnuszunk dédanyja

avagy megvillan az elásott kutya

Kőszeghy Elemérnek, mint leggyakrabban, most is igaza van.  (Akkor is, ha dohogása kicsit túlgerjesztettnek tűnik.) A cikk ugyan szerkesztőségi véleményt tükröz, ezért írójának neve nem szerepel alatta, ám a szerző kilétét illetően mégis nagyobb összegben mernék fogadni Elemérre, szerepel ugyanis az írásban a lapot főszerkesztőként is jegyző publicista kedvenc szófordulata, nevezetesen az, hogy „kisördögöt ébresztő”. Ezt a magyar nyelvterületen más nem használja, legalábbis a Google csak hozzá vezető találatokat jelez (ezek egyike éppen a Vipera korábbi kisördögös észrevétele). A Kőszeghy-féle hoax legomenon eredete nyilván két különböző frazeológiai egység: „az ördög nem alszik” és „belebújt a kisördög”. Minden bizonnyal ezekből kontaminálódott barátunk pennáján ez a szótekerészeti nyelvfekvenc.

kisordog

Utánanéztem a hivatkozott cikknek. Nos, abban ördögből sem nagy, sem kicsi nem szerepel. A nyelvújításkori (mára inkább pejoratív értelmű) foglalkozásnéven említette újdondász (azaz újságíró) írása is leginkább műdohogásnak tűnik, a szerző a lapot tulajdonoló szervezet kincstári kifogásait fogalmazza meg, de ördögöt nem fest a falra és nem is ébresztget – ezt a sajátos cselekedetet csupán Kőszeghy tulajdonítja neki. Tesz azonban mást is. Szólások iránti vonzalma nem korlátozódik a kisördögre, az „itt van a kutya elásva” képzavaros parafrázisát is előállítja:

kutya

Csudálatos dolog, ha valaki elásott kutyát tud villantani. Ezután nincs is más teendő, mint szép zárómondatot illeszteni a  cikk végére, nem sokat törődve azzal, hogy a magyar nyelv szórendi szabadsága tréfát űzhet azzal, aki meggondolatlanul él vele.

himnusz-dedanyja
forrás < a Kárpáti Igaz Szó online archívuma megszűnt. A cikk szövege ez volt.

Ami már tényleg határtalan…

A pofátlanság és az önhittség határtalan.

Bizonyíték erre a Kárpátalja című hetilap tegnapi számában megjelent Huszt: emléktábla-avatás kérdőjelekkel című iromány.

Az abszolút szláv – ruszin, ukrán, orosz – többségű Huszt város önkormányzata gondolt egy enyhén szólva is kritikán alulit, állítja a lap, és a Fehér Nárciszok Nemzetközi Folklórfesztivál keretén belül emléktábla-avatással tisztelgett Kölcsey Ferenc nagysága előtt. Az emléktáblán a költő Huszt című epigrammája olvasható magyar és ukrán nyelven.

Csak fokozta e cselekedet megkérdőjelezhetőségét, olvasható ki az eszmefuttatásból, hogy ezen az avatóünnepségen részt vett Huszt magyarországi testvérvárosának, Nyírbátornak MSZP-s (!) polgármestere, Balla Jánosné, sőt, Veres János, ugyancsak MSZP-s országgyűlési képviselő, a Gyurcsány-kormány egykori minisztere (!) is.

A teljes és feketekeretes képhez az is hozzátartozik, hogy az emléktábla anyagi fedezetét Valerij Luncsenko biztosította. Az ukrán parlament batykivscsinás (!) képviselője, jegyzi meg gyanakodva az ominózus cikk szerzője, arcpirítóan jól beszél magyarul, lévén, hogy felsőfokú diplomáját történetesen Nyíregyházán szerezte és édesanyja huszti magyar.

Egyéb dolgok is kisördögöt ébresztőek, állítja az újdondász. Például az, hogy az avatóünnepséghez képes volt asszisztálni Bacskai József, Magyarország ungvári külképviseletének főkonzulja, Józan Lajos helyi református lelkipásztor és Szulincsák Sándor ugyancsak helyi római katolikus plébános. Ráadásul odamerészkedett néhány huszti magyar értelmiségi és „egy véletlenül arra járó magyar turistacsoport”.

Mindez azonban csak csúcsa a probléma jéghegyének, derül ki a kiemelt helyen közölt eszmefuttatás közepe tájt. Önmagában elképesztő, hogy erre a rendezvényre a szervezők nem hívták meg   ifj. Sari Józsefet, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnökét! Ennél csak az gyalázatosabb, villantja meg az elásott kutyát a dörgedelem, hogy ezzel az emléktáblával „leelőztek” egy, a várrom kör­nyékére tervezett KMKSZ-es Kölcsey-emléktáblát!

És a városvezetés már/még itt sem tudott leállni aknamunkájában. Van bőr a képén kijelenteni azt, a most felavatott emléktábla nem lesz akadálya annak, hogy a KMKSZ is felavassa később a sajátját. Mi több, Volodimir Kascsuk polgármester hajlandó megígérni azt is, mindent elkövet, hogy ez megtörténjen.

Csak megismételni tudjuk: egyes politikai erők pofátlanságának és önhittségének tényleg nincs határa. Tollbamondásával mindezt sikeresen bizonyítja a Kárpátalja című hetilap fentebbi történeten háborogó-hőbörgő munkatársa.

Mi a magunk részéről csak örömünket és hálánkat tudjuk kifejezni, és gratulálunk. Mármint: az ötlethez, a kivitelezéshez és az ünnepélyes megemlékezéshez. Himnuszunk dédanyja révén huszti származású költőjének nevében is!


Egy másik képtelen hoax legomenon ugyanebből a lapból: Hétágra folyik


Share

Vélemény, hozzászólás?

Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme