Hogyan válasszunk létrát?

A támasztólétra választékban

A létrák roppant hasznos kiegészítőknek bizonyulhat otthonunk környékén, nem beszélve azokról a helyzetekről, amikor a munkában is szükségünk van rájuk. A létrák között azonban számos típust megtalálhatunk, amik között választani nem egyszerű feladat. Az alábbiakban éppen ezért azzal is foglalkozunk, hogyan válasszunk létrát és mi a különbség az egyes fajták között.

Hogyan válasszuk ki az ideális létra típust?

Ahhoz, hogy kiválaszthassuk a számunkra legmegfelelőbb létrát, először azt kell tisztázni pontosan mire akarjuk használni majd az adott eszközt. E téren ugyanis nem mindegy, hogy:

 • otthoni barkácsoláshoz,
 • hosszabb felújítási munkákhoz,
 • profi, napi több órás munkához keresünk létrát.

Amennyiben tisztában vagyunk a leendő felhasználási területtel, mindenképp érdemes azt összevetni a mai létra kínálattal, ahol az alábbi főbb típusokkal találkozhatunk:

 • csuklós létrák
 • fa létrák
 • polclétrák
 • szakipari létrák
 • támasztólétrák
 • álló létrák
 • Több és sokcélú létrák

Csuklós létrák

A csuklós létrák között megtalálhatunk ipari, félprofi, és háztartási célra használható létrákat is. Ezek a típusok általában 1,5 illetve 3,5 méteres magasak, leginkább szerelési munkákhoz ajánlottak. Kicsi a súlyuk, nagy biztonsággal használhatóak, nagyfokú stabilitással bírnak. Kezelésük gyors és kényelmes, akár egy kézzel működtethető a mozgató elem. Nagy előnyük, hogy kis helyen elférnek és hosszú az élettartamuk.

Fa létrák

Az ipari fa létrák lehetnek két oldalon járhatóak vagy lépcsőfokosak. A két oldalon járható fa létrák 0,5 illetve 3 méter között használhatóak. A kategórián belül vannak robosztusabbak, ezek mindenféle tevékenységhez használhatóak

A lépcsőfokos fa létrák hosszabb idejű munkák elvégzéséhez lehetnek jó választás, hiszen kényelmesen lehet rajtuk állni, mivel relatív széles lépcsői vannak. Ez a típus rendkívül stabil, masszív, jellemzően több ponton acélpántokkal van ellátva.

Polclétrák

A polclétrák leginkább ipari használatra javasolhatóak, nagyjából 0,7 illetve 4 méteres magasság között. Ezen a típuson belül megkülönböztethetünk:

 • beakasztatható lépcsőfokos
 • cső vezetősínes
 • T vezetősínes
 • elfordítható lépcsőfokos polclétrákat.

Szakipari létrák

A szakipari létrákon belül több típussal is találkozhatunk, melyek lehetnek többek között a:

 • tetőlétra,
 • kéményseprő létra,
 • ablaktisztító létra.

Tetőlétra

A tetőn végzett szerelési munkához javasolt, van alumínium, fa vagy alu/fa kombináció, mindegyik vízálló, és stabil. Rögzítő kampóval rögzíthető a biztos munkavégzés érdekében.

Kéményseprő létra

Az alumíniumból készült kéményseprő létra akár tartósan is a tetőn maradhat, minden tetőn jól alkalmazható, hevederrel meghosszabítható, a professzionális, biztos munkavégzés érdekében.

Ablaktisztító létra

Az ablaktisztító létra speciális kialakítása miatt kifejezetten az ablak felületek tisztítására alkalmas. A létrák végén található kitámasztó az ablak tehermentesítését szolgálja.

Támasztólétrák

A támasztólétra választékban ugyanúgy megtalálhatunk ipari és kifejezetten otthoni felhasználásra szánt verziókat is. Az ipari használatra alkalmazhatóak a lépcsőfokos támasztólétrák, amik csúszáselleni védelemmel vannak ellátva, így nagyon biztonságos. A húzóköteles létrák akár 7,7 méterig is biztosíthatják megfelelő munkavégzés lehetőségét. A kötél nem szennyeződik el, az alumínium vezetőprofilok miatt nagyon stabilak.

A háztartási használatra szánt támasztólétrák 1,5-3 méter magasságig jól alkalmazhatóak, 150 kg súlyig terhelhetők, nagyon stabil, hosszú élettartamú típusok. Csekély súlyuk miatt könnyen szállíthatók és könnyen tárolhatók otthonunkban is.

Több és sokcélú létrák

A több-, vagy sokcélú létrák nNagyon biztonságos, időtálló, hosszantartó, csúszásbiztos konstrukciók. Ezek a típusú létrák sok méretben elérhetőek, egyszerre használhatóak álló-, támasztó-, tolólétraként. Stabil acél vezetők teszik könnyebbé kényelmes kinyitását. Biztonságos a le-, feljárás, a széles támasztó miatt rendkívül stabilak. Amennyiben univerzális megoldást keresünk, akkor ezek ideális választás jelenthetnek.

Összegezve

A megfelelő létra kiválasztása tehát nem egyszerű, hiszen roppant széles kínálatból válogathatunk. Azonban ha tisztában vagyunk a lehetőségekkel, illetve azzal, hogy milyen felhasználási területre is szeretnénk használni az adott létrák, akkor könnyebbé válhat a vásárlás.


Share
Updated: 2021-05-10 — 07:39

Vélemény, hozzászólás?

Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme