Vitéz igazgató

Dupka és a művelődés…

Úgy tűnik, a nemrégiben vitézzé avatott Dupka György névjegyén volt még egy kis hely, ezért ő lett a kicsit furcsa nevű és most felavatott beregszászi Európa-Magyar Házban székelő Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet igazgatója. Gratulálunk. Annak is, aki kinevezte. Ha a művelődést Dupka igazgatja intézményi szinten, akkor én elmehetnék a Súlyemelő Intézet igazgatójának.

Gyuri újabb érdemtelen sikerénél legfeljebb az lehet örvendetesebb, hogy az Ungvári Nemzeti Egyetem most megnyílt (< a hírre mutató link törölve, a cíkk a lap megszűnt archívumából alulra kimentve) magyar karának az eddig csupán a magyar tanszéket és a Hungarológiai Központot vezető fiatal Lizanec Petro Mikolajovics lett a dékánja. De hogy azért az új intézmények egyébként nagyon kívánatos létrejötte feletti nagy örömünkben kicsit búnak is ereszthessük a fejünket: megszűnni látszik a fekete Kárpáti Igaz Szó.*

PS. Egy másik blogomban egy hozzászóló ezt a játékot javasolta:

Javasolnék egy játékot. Összeírtam azokat a mindenféle titulusokat, amelyek hirtelenjében eszembe jutottak s amelyekkel D. Gy. rendelkezik. A kérésem: bővítsük közösen ezt az egyelőre 23-as listát. Kiváncsi vagyok, meddig jutunk el.

1.Vállalkozásfejlesztési Központ igazgatója
2.Az Intermix igazgatója
3.Az UNIÓ Alapítvány elnöke
4.Az Információs Irodahálózat igazgatója
5.A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet igazgatója
6.Az Együtt felelős kiadója
7.Tiszaháti Hírmondó felelős kiadója
8.A megyei tanács képviselője
9. A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) tagja
10. Az UMDSZ alelnöke
11. A MÉKK elnöke
12. A KHÖT titkára
13. A Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportjának titkára
14. Az Anyanyelvi Konferencia elnökségének tagja
15. Író
16. Költő
17. Szociográfus
18. Helytörténész
19. Kultúrpolitikus
20.Újságíró
21. Vállalkozó
22. Aspiráns
23. Vitéz
24. A Szolyvai Emlékbizottság titkára
25. A Kárpáti Magyar Krónika (MÉKK-lap, szerkesztő: Kenyeres Mária) felelős kiadója
26. Polgárjogi harcos

Megnyílt a magyar tannyelvű humán-természettudományi kar

Új fejezet nyílt Kárpátalja magyar felsőoktatásában. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) kezdeményezésére, a Magyar Miniszterelnöki Hivatal és a Szülőföld Alap támogatásával az Ungvári Nemzeti Egyetemen ma indítják útjára a magyar tannyelvű humán-természettudományi kart.

A magyar filológiai, magyar történelem és európai integráció, valamint fizika-matematikai szakot egyesítő struktúrában a közel háromszáz diákot harminc egyetemi előadó oktatja. Az egyetem tizenkilencedik karának megbízott dékánja Lizanec Péter professzor, a nyelvtudományok doktora, aki egyben a magyar filológiai tanszék és a Hungarológiai Központ igazgatója is. A fizika-matematikai tanszék vezetője Spenik Sándor egyetemi docens, míg a magyar történelem és európai integráció tanszéket Ferkó Okszana, a történelemtudományok kandidátusa, docens vezeti. Az új kar jelentősége abban rejlik, hogy a magyar diákok anyanyelvükön sajátíthatják el a szaktantárgyakat.

Ami a távlati terveket illeti, a magyar tannyelvű humán-természettudományi karon magyar újságíróképzést indítanak a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetsége (MÚKSZ) kezdeményezésére.

Fedák Anita, KISZó, 2008., 09.25

kultblog


Share
Updated: 2022-10-29 — 11:46

Vélemény, hozzászólás?

Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme