Az internet káros

Sajnálattal állapítom meg, hogy míg korábban a Kárpátaljai Református Egyház Zsinati irodájának a honlapján egy dekoratív és tartalomgazdag konstruktivista képvers volt látható (lásd), addigra ennek helyét mára egy szövegcentrikus, bár a maga nemében modern költői felfogást tükröző, Index of / című költemény foglalta el az adott címen (link nem működik, törölve 2013).

Valami tehát készül a reformátusok egyháza táján. Alighanem honlap, ha az a valami, ami épülni látszik, egyáltalán megfelel ennek a fogalomnak. A dátumokból mindenesetre akár arra is gondolhatnánk, hogy immáron négy éve folyik a munka.

Az egyes könyvtárak egyébként megnyithatók, és belépve találni lehet egy használaton kívüli fórumot, egy korszerű, de beüzemeletlen honlapmotort, továbbá két teljesen korszerűtlen, de valamilyen szinten már elkészült honlapot. Az egyik például ezzel a látvánnyal köszön ránk:

Itt én voltam a mérókód felrakása óta a 36. kattintó. Perverzitásba hajló kíváncsiságom legyőzte a látvány riasztó jellegét, ráböktem a magyar trikolórra, és lesz, ami lesz, beléptem. Hasonló látvány, bal oldalt menü, közte egy olyan, hogy aktuális, na, ezt még megkockáztattam.A szép főzelékzöld oldalon a 2007 a misszió éve (link nem él, törölve – 2013) című írás olvasható, benne, mindjárt az elején, a sommás ítélet:

A média mai társadalom-formáló szerepe sokszor káros hatású, gondoljunk itt az internetre, vagy a tévéműsorokra.

Mondja ezt az ungvári lelkész – na hol? Hát az interneten. (Stílusról, helyesírásról ne essék szó.)

De mond egyebet is, például:

…csoportmunkára van szükség, ahol meg lehet élni a gyülekezeti közösséget. A depressziós embereknek a mai világban is támasz kell. Krízishelyzetben sokat tehet az egyház.
Fontossá vált a lelkigondozás. Kellenek: filmklubok, vallásos esték, falunapok, kirándulások, énekkarok, családi táborozások. Be kell vonni a médiát a munkánkba.

A médiát, amelynek pedig – mint megtudtuk fentebb – társadalom-formáló szerepe káros hatású?

Arról már nem is beszélve, hogy vajon mi a fenének foglalkozzon az egyház emberekkel és családokkal, amikor a legnagyobb helyi főnök, a kárpátaljai református püspök egy friss interjújában (link nem él, törölve) egyértelműen leszögezte, hogy:

A mi egyházunk nem a népet kívánja szolgálni, hanem az Istent.

Ezek után már csak az a kérdés, hogy egy ilyen honlapot a Jóisten elfogad-e szolgálatnak.

—————————————

Eredetileg főblogomban, sok hozzászólással: Az internet káros

A több elvetélt kísérlet után a kárp. ref. egyháznak lett tisztességes honlapja.


Share
Updated: 2013-04-27 — 15:29

Vélemény, hozzászólás?

Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme