Társadalmi munkában készül a KISzó; eMagyar pont Beregszászban

kiszo_regiMegjelent a Kárpáti Igaz Szó Erdélyi-főszerkesztette (eztán már így kell használni?) szombati száma. Erre is csak azt mondhatjuk, olyan, amilyen. Éppen olvasni van mit benne, de erős túlzás lenne azt állítani, hogy színes és változatos lenne. Ezt érzik készítőik is, kitérnek rá abban a rövidke cikkben, amelyben az olvasóhoz szólnak azt állítván, ez a lapszám is társadalmi munkában készült. Elég mulatságos, hogy a saját hibáikról egy nagyon rossz mondatban számolnak be: „amit … a minőség sínyli meg”. A szerzőgárda nagyjából ugyanaz, mint a múlt szombatinál + nagyon sok átvett, ollózott és  hírügynökségi anyag + tv-molvasohozűsor, reklám. Az impresszumban továbbra is csupán Erdélyi szerepel.

Beszámolnak a beregszászi eMagyar pont tegnapi felavatásáról is. Erről egyébként a NOL-on is olvashatni (lásd), és érdekes, hogy a két forrás nem ért abban egyet, hány ePont fog megnyílni Kárpátalján: a KISzó szerint 18, az MTI-anyagra támaszkodó NOL szerint 21. Valaki máris lenyúlt 3-at?

Az Igazszó fontosnak tartja Orosz Ildikó és Kovács Miklós nevének említését (na ja, Erdélyi csak szolgálja meg a kinevezését!), a NOL-anyag őket nem említi, ellenben ez áll benne: „Kohut Attila kollégiumi igazgató az MTI-nek elmondta: a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által üzemeltetett beregszászi eMagyar ponton a helyi lakosok jutányos áron használhatják a Kárpátalján még kevéssé elterjedt, széles sávú internetet meghatározott nyitvatartási időben.” Ehhez némi indokoltnak gondolt szkepszissel csak annyit tennénk hozzá: hisszük, ha látjuk.


A Népszabadság Online (NOL) és a lap MEGSZÜNTETÉSE miatt a fenti link nem működött, töröltem, viszont itt a teljes cikk:

eMagyar pont Beregszászon

Népszabadság • MTI • 2005. augusztus 13.
Közösségi internet-hozzáférést biztosító eMagyar pontot adott át tegnap a kárpátaljai Beregszászon Jambrik Mihály, az Információs és Hírközlési Minisztérium (IHM) közigazgatási államtitkára.

Az IHM által a múlt évben meghirdetett Szülőföldön az információs társadalomba program keretében Kárpátalján létrehozott második eMagyar pont az ukrajnai magyarság kulturális-oktatási központjának számító Beregszász centrumában, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola kollégiumának épületében kapott helyet.

Az informatikai fejlesztések jövőre is folytatódnak a határon túli magyarlakta területeken a megkezdett programnak megfelelően. Jambrik hangsúlyozta, hogy az eMagyar pontok telepítési helyének kiválasztásában nem játszanak szerepet semmilyen pártpolitikai megfontolások.

Kohut Attila kollégiumi igazgató az MTI-nek elmondta: a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által üzemeltetett beregszászi eMagyar ponton a helyi lakosok jutányos áron használhatják a Kárpátalján még kevéssé elterjedt, széles sávú internetet meghatározott nyitvatartási időben.

A most átadott eMagyar pontnak azért is nagy a jelentősége, mert Beregszászon és környékén meglehetősen rossz minőségű a betárcsázós internet-hozzáférés az elavult telefonhálózat miatt.

Kárpátalján a tervek szerint összesen huszonegy eMagyar pontot hoznak létre anyaországi támogatással.


első magyar mobil telefon


Share

Vélemény, hozzászólás?

Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme