Vipera: Karpaty News

Baszkuráció és sziszegő nyelvöltögetés Ungon-Bergen által oda-vissza - KEKECBLOG

kárpátalja

A bolyongó agy

Share

Ez olyan szép, hogy kommentálni sem kell:

Minden jel arra utal, hogy bár az ország elnyerte függetlenségét és Ukrajna állítólag a kapitalista társadalom útjára lépett, az államiságot és az államot képviselő egyes személyek agya még mindig a múlt sarlókalapácsos akadályokkal teletűzdelt vörös ködében bolyong…

Kattintásra nagyobb:

a bolyongó agy - kiszó(forrás) < a lao online archívuma megszűnt

az eredeti cikk:

Miért 66 az 1118?

Ungvár napokon át tartó csinnadrattával méltatta és méltatja első állítólagos írásos említésének 1118. évfordulóját. Nekünk viszont ugyancsak megdönthetetlen bizonyítékunk van arra vonatkozóan, hogy Kárpátalja megyeszékhelye mindössze 66 esztendős.

Aki nem hiszi, a szó egyenes értelmében járjon utána, keresse fel a polgármesteri hivatal auláját. E helyt vannak ugyanis kifüggesztve azon nagyra becsült személyek portréi, akik valaha irányították ezt a várost. Már maguk a grafikai megoldással készített alkotások borzalmai is megérnének egy külön írást, de az mindenképpen furcsa, hogy az arcképcsarnok első műve alatt a ténykedés kezdetének időpontjaként az 1945-ös esztendő szerepel.

Vagyis olybá tűnik, hogy az azt megelőző 1052 évben Ungvárnak egyáltalán nem voltak városvezetői (s ezek szerint feltételezhetően maga a város sem létezett), illetve, hogy kereken húsz esztendővel ezelőtt nem kiáltották ki az ország függetlenségét. Vitán felüli: napjainkban szinte lehetetlen lajstromba venni mindazon elöljárókat, akik 1118 év alatt irányították, befolyásolták az Ung-parti város életét, ám, ha valamilyen logika szerint már mindenképpen emléket akartak állítani a polgármestereknek, akkor bizony azzal a személlyel kellett kezdeni, aki 1991-ben, 1991-től igazgatta a települést.

Minden jel arra utal, hogy bár az ország elnyerte függetlenségét és Ukrajna állítólag a kapitalista társadalom útjára lépett, az államiságot és az államot képviselő egyes személyek agya még mindig a múlt sarlókalapácsos akadályokkal teletűzdelt vörös ködében bolyong…

kiszó


Más: új weboldal: A független Ukrajna


Share

A szenilis paprikajancsi

Share

Ezúttal nem én minősítettem e szavakkal a képen is látható József Attila-díjas írót, Nagy Zoltán Mihályt, hanem egyetlen országos közéleti lapunk (mivel a cikk csak most került fel az internetre, ezért reflektálok rá én is kis késéssel: akinek nem jár a Kárpáti Igaz Szó [olvasóim többsége nem kárpátaljai], az alábbi linkek alapján az is tájékozódhasson). Azt gondolom, egyáltalán nem szerencsés dolog, ha egy sajtóorgánumnak szerkesztőségi cikkben (!) kell megsemmisítő véleményt közreadnia egy íróemberről – ennél már csak az szerencsétlenebb körülmény, hogy az illető erre bőven adott okot. NZM, úgy látom, sajnos továbbra is megzakkant állapotában leledzik.

Történt, hogy a KISZóban nemrégiben megjelent a Hordót a szónoknak című cikk, amelyben a szerző kifogásolja a KMKSZ elnökének egy falunapon történt szereplését, pontosabban az általa mondottakat (szerintem a kifogások és ellenvetések jogosak) és kicsit élcelődik az elnökön, a helyzeten, az ellentmondásokon. Mit tesz erre NZM, felkapja a vizet és ír egy rendkívül ostoba cikket a Kárpátaljába: Fricska a nyalnoknak (a Kárpátalja c lap archívumának nagy része már nem érhető el, linkek ezért innen is törölve – 2013 — egy ideje újra elérhető a cikk, a linket frissítettem – 2019)). Fricskának szánta, de öngólnak bizonyult. Azzal, hogy a lap közölte, segédkezet nyújtott a szerzőnek abban, maradék renoméját is lenullázza. A KISZó válasza nem maradt el, a Ki is a nyalnok? című szerkesztőségi cikkben lecsapták a magasra adott labdákat.

Igazság szerint nem örülök, hogy erre sor került. Én még bíztam abban, hogy hajdani szerkesztőtársam és íróbarátom abbahagyja a számára idegen területen folytatott ámokfutását. Bár engem is, előbb magánlevelekben, majd nyilvánosan is erősen megtámadott néhány évvel ezelőtt (utóbbira akkor került sor, amikor kiléptem a Magyar Írószövetségből; én élccel ütöttem el a dolgot), és ez persze tüskét hagyott bennem, mégis jobban szerettem volna, ha Zoli inkább kapcsolatunk normalizálására ad lehetőséget. Ennek azonban következetesen ellenébe tesz. Sajnálom.


NZM-ről legutóbb:
Rosszindulatú vélekedésem
Lemondásaim


Frissítés júl. 23-án: Nagy Zoltán Mihály válaszcikke: “Válasz egy névtelen levélre” (link nem működik, törölve 2013-ban)


Ki is a nyalnok?

Két versláb között bóklászva egy számára egyértelműen ismeretlen területre tévedt vidékünk József Attila-díjas írója. Majd féloldalas olvasói levelében reagál a lapunkban megjelent egyik publicisztikára, a moralitás felkent lovagjaként támadva a szerzőt és természetesen magát a szerkesztőséget is. Közben mindenbe belecsíp egy kicsit – legyen az helyi, magyarországi, ukrajnai politika, talán Tibet kérdése maradt csak ki fogalmazványából –, aminek végeredményeként szinte bekezdésekként téveszti össze az ingó firmát a fazonnal.

Annyira ismeretlen a vidék, a nagypolitika Nagy Zoltán Mihály előtt, hogy – noha a szerző határozottan kérte a szerkesztőségtől a legapróbb változtatás mellőzését is – még a KMKSZ hetilapja is kénytelen volt két lábjegyzetben kijavítani a szerző blőd melléfogásait. Egyrészt ugyanis tudnia kellett volna – ha egyszer a védelmére kel –, hogy Kovács Miklós százvalahányadik helye valójában a kilencvenkilencedik volt, s hogy Tóth Mihály annak idején nem Volodimir Litvin választási tömörülésének a listáján, hanem Olekszandr Moroz szocialista pártjának képviselőjelöltjei között szerepelt, méghozzá a tizenegyedik helyen.

A lap szerkesztője vagy figyelmetlen volt, vagy megijedt NZM dörgedelmes kísérő levelétől, mert az írás még elbírt volna néhány helyre- és eligazító megjegyzést. Például elmagyarázhatta volna, hogy Matúz István, aki nem bértollnoka, hanem fizetett munkatársa a lapunknak, anno egy humoros krokiban hozta összefüggésbe a KMKSZ elnökét a gázáremeléssel, s hogy ebből bírósági per lett, amit, mellesleg, a Kárpáti Igaz Szó már első fokon megnyert Kovács Miklóssal szemben. Talán az is megért volna egy lábjegyzetet, hogy NZM a “gyalázatosan kormányzó szocialista” párt” által is létrehozott Szülőföld Alaptól szemrebbenés nélkül veszi fel havi apanázsát az Együtt című negyedévi folyóirat főszerkesztőjeként, mely posztról lassan két éve mond le következetesen.

Mindezek fényében úgy véljük, jobban tenné NZM, ha két versláb között tántorogva az erkölcs lángoló pallosának suhogtatása helyett sokkal testközelibb dolgokkal foglalkozna.

Például, amennyiben van saját archívuma, előveszi azokat a nem is oly távoli múltban, 1998-ban írt irományait, melyekben a mostanihoz hasonló vehemenciával áll ki Tóth Mihály mellett, s támadja keresetlen szavakkal az ő védelmére egyébként aligha szoruló Kovács Miklóst. Esetleg még vérében is trikolóros mélymagyarként otthona legrejtettebb zugából, puszta kíváncsiságból (!) kihalássza sarlókalapácsos piros könyvecskéjét. Gerincerősítésként ugyanonnan előkaparja az UMDSZ által neki ítélt, s általa elfogadott nívódíjat. Vagy “önértékeire egyre inkább ráeszmélő és azokhoz ragaszkodó” magyarként felidézi magában a nagy októberi szocialista forradalomról és annak dicső vezéréről szóló ódáit.

Aztán eldönti, ki is a nyalnok, a szélkakas, az örökös kisebbrendűségben szenvedő szenilis paprikajancsi.

KISZó-reflexió

https://web.archive.org/web/20160820195659/http://www.hhrf.org/karpatiigazszo/090718/mozaik04.html


Share

Öncélú, de közszórakoztató baszkuráció

Share

No, akkor most talán illene elmondani, hogy miért fejezi be dicső pályafutását a Kárpáty Nyúz. Meg előhozakodni azzal, tavaly nyár óra hány cikk, hány hozzászólás, hány botrány, leleplezés. Hogy a keresőkben már ezer körüli találat. Hogy növekvő idézettségi index. Hogy két komoly intézetben naponta kinyomtatnak minket (de minek?).

És hogy azért valamiféle célt mégis. Hogy már hálistennek senkit sem taszajt mellbe egy-egy merészebb beszólás. Hogy a szelepen mégis kifújt a gőz. Hogy a távolban a fehér vitorla helyett néha felderengett egy icipici civil kurázsi.

És hogy talán minden anyázások ellenére az egyszerre mélyen tisztelt és ugyanolyan mélyen lenézett OLVASÓ kénytelen-kelletlen mégis elhitte, hogy nincsen hátsó szándék, nincs mögöttes érdek, nincs semmilyen támogató – kizárólag az öncélú, de közszórakoztató baszkuráció van. Ebből lehetett része mindenkinek, akiről úgy gondoltuk, hogy megérdemli.

És lehetne arról a megvalósult célról is, hogy valami folyatás mégis. Előbb a harmathalvány Benga, aztán a belehúzós Hungarica és a félresiklott Mogyi. Tán lesznek többen, tán lesznek – ők vagy mások – még jobbak is. Nagyképűen: az út kitaposva, el lehet indulni – és aztán szerteágazni. Jónak, erősnek, hitelesnek és szellemesnek lenni. Hogy a hivatalos kárpátaljaiság belesápadjon. Mert másként nem érdemes. Ezt akkor most akár jókívánság gyanánt is!

Aztán még lehetne azt is okosan és nagyképűen, hogy 168 órával a választások előtt önkéntes kampánycsendet fogadunk. Mert most már annyi pártköteles szar röpdös a levegőben, hogy nincs öröm az élvezeti hógolyózásban. Amúgy is itt a tavasz.

Végül lehetne azt, hogy másirányú elfoglaltságok. Hogy hosszabb külföldi utazás. Vendégtanári meghívás, ösztöndíj, száműzetés, gyógykezelés, elvonókúra. Vagy végre egy fizetős üzleti ajánlat. Netán nyugalomba vonulás. Agylágyulás. Avagy nemes egyszerűséggel csak annyit, hogy kibaszottul elegünk van ebből a tetves kárpátaljaiságból. Ami persze nem lehet igaz, mert akkor magunk is tetvesek kell legyünk. Pedig nem. (De akkor mitől viszket ennyire a fejünk?)

Szóval véglegesen vagy átmenetileg.

Alászolgálja.

(balfenéken el)


Share

Azt olvastuk, hogy irodalmunk kijuthat a rezervátumból

Share
Jelentős vállalkozásba fog az MTA Irodalomtörténeti intézete: új irodalomtörténeti összefoglalót készítenek, mivel a korábbiak szempontrendszere elavult. A Népszabadság cikkéből megtudható:
“Újdonságnak ígérkezik, hogy nem tekintik külön tárgyalandó irodalomnak a határon túliakat, s hogy azoknak az íróknak a teljes munkássága teret kap, akik önszántukból vagy kényszerűségből emigráltak, de külföldön folytatták, bontakoztatták ki munkásságukat. A cél ugyanis az, hogy az irodalomban betöltött szerepük valóságos súlya és jelentősége szerint legyenek jelen a történetet feltáró szakmunkában is.”

Hogy a határon túliakat végre nem tárgyalják külön, az egyrészt nagy-nagy öröm, mert ebben a rezervátum-létből való kilépés esélyét látjuk, másrészt kétségeink vannak afelől, hogy az a 4-5 alkotó, aki Kárpátaljáról egy ilyen összefoglalóban helyet kaphat, valóban saját teljesítménye okán kerül-e majd bele “az irodalomtörténetbe” vagy inkább, ahogy az lenni szokott, “kárpátaljaisága” okán.

De ne legyünk eleve kétkedők. Bízzunk abban, hogy csupán szakmai szempontok érvényesülnek majd – és végre valakik veszik a bátorságot, hogy elválasszák a valódi írókat a helyi érdekű dilettánsoktól.


Share

Mint a bégányi acél

Share

Főleg kárpátaljai hírforrásokra támaszkodik, de más magyar nyelvű orgánumok ukrajnai vonatkozású híreit is átveszi az az oldal, amely egy elég furcsa nevű portál alá tartozik. Fogalmunk sincs, egy átlagosnál semmivel sem jobb (sőt…) hírszájt milyen alapon nevezi magát Világszínvonalnak. Nincs rajta semmi olyasmi, ami ezt az önértékelést indokolná.

Ennél is különösebb, hogy a főoldalon is hirdetett négy alrendszer közül az egyiknek Világszínvonal – Ukrajna a címe. Aki ezt a két szót így egymás mellé tudta tenni, annak vagy a világszínvonalról, vagy Ukrajnáról nincsen sejtelme. Számunkra mindenesetre ennek a két szónak a társítása egy másik, hasonlóan abszurd fogalmat idézett fel, a bégányi acélt, amelyet ugyan a vaskohászat és acélgyártás szakirodalma nem ismer, de ungvári mesteremberek szájából gyakorta hallhatni, ha valami silány anyagú, eltompuló, meghajló fémszerszámmal akad dolguk. “Na, ezt is csak bégányi acélból csinálták”, mondják ilyenkor, és messzire dobják a portékát.

Az oldal persze a maga módján akár hasznosnak is nevezhető. Aki nem kíván elsődleges hírforrások után koslatni, annak megfelel a nyúlfarknyi híreket újraközlő gyűjtőhely, még ha az ilyesmi a tájékozódásnak nem is a világszínvonala. De hát, lássuk be, merőkanálnak voltaképp megfelel akár a bégányi acél is.

Más: Ukrajna – Kárpátalja – Ungvár – Magyarok


Share

Kárpátaljai Szemle – diadalmaskodott a dilettantizmus

Share

Azt gondoljuk, hogy diadalmaskodott a dilettantizmus

Lassan három hete annak, hogy igen furcsa honlapra találtunk, amely anyagokat még nem igazán tartalmazott, ám a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérum “személyében” már indulása percében volt támogatója. Talán nem ok nélkül gondoltuk, > hogy a KMKSZ rejtett honlapjára bukkantunk, vagyis a KMKSZ és csatolt részeinek újabb szélhámosságával állunk szemben, főként, hogy a szájt közvetlenül azelőtt került hálóra a maga primitív valójában, mielőtt a beregszászi Főiskolának eMagyar pontot adott volna át a nevezett minisztérium. A mindössze néhány (részben üres) belső oldalt és ellopott linkgyűjteményt (innen: kárpátalja.lap.hu) tartalmazó honlapon akkor még egy mailcímet sem találtunk, és azt is homály fedte, kik készítik.

Információink szerint akkori közleményünkkel komoly riadalmat keltettünk a szájt készítői és a pénzek felett diszponálók körében,

akiknek a fejébe nem fért bele, néhány órával a hálóra helyezése után mi hogyan leplezhettük le a pénzlenyúláson kívül semmilyen más látható célt nem szolgáló tákolmányt. Nos, talán jó informátoraink voltak. Vagy szimatunk. A lényeg, hogy lelepleztük.

És hogy a dolog mögött állók táborát jó helyen feltételeztük, azt most, miután 20 nap elteltével visszalátogattunk a Kárpátaljai Szemle honlapjára, bizonyítva láttuk. Impresszumot ugyan továbbra is szégyelltek kitenni, de egy árulkodó mailcím már (szemlesütve) ott virít a címlapon: szemle@kmf.uz.ua – a kukac utáni három betűből elég könnyű a Kárpátaljai Magyar Főiskolát mint háttérintézményt azonosítani.

A valamelyest megszaporodott belső oldalak alapján megállapíthattuk, hogy a szélhámosság most már koncepciótlansággal, illetve hát, mit szépítsük, dilettantizmussal párosult.

A rovatokba sorolt cikkek esetében, sajátos módon, 12 esztendőnyi hiányt fedezhetünk fel. A friss anyagok kivétel nélkül 2005-ös publikációk újraközlései (átvett anyagok más lapokból és könyvekből!), a További cikkek a rovatban cím alatt azonban az igen kevés idei anyagon kívül főként a néhai KMKSZ-bületin, a honlappal hasoncímű Kárpátaljai Szemle 1993-es (!) számainak beszkennelt oldalaira mutató linkek találhatók. Azaz ha színházi életünkről, irodalmunkról akarunk megtudni valamit vagy a társadalomtudományi publikációk szemléjét nézzük, akkor 2005-nek 1993 a követlen előzménye. A közbülső 12 év: néma csend. Ilyesmit azért még nem pipáltunk!

Az ember rákattint a 93-as publikációt hirdető címsorra, várva, hogy a szövegkeretben megjelenik a jelzett írás – de nem ez történik, hanem egy irdatlan nagy .jpg kép kezd letöltődni: a 93-as lapszámból beszkennelt egész oldal (amin alkalmasint persze nemcsak a jelzett írás van rajta, hanem más közlemények is; illetve, más esetekben, a cikkek végét, második felét hiába keressük: azok arra a következő oldalra estek, amely nincs belinkelve). Hiába a főiskola szellemi és infrastrukturális háttere (számítástechnika-oktatással), hiába az IHM-támogatás, hiába az ePont – a dilettantizmus mind fölött diadalmaskodik. A nyomtatott szöveg digitálissá konvertálásának néhány perces munkájára, úgy tűnik, már nem jutott a támogatásból. De még arra sem, hogy ne egész oldalanként, hanem cikkenként történjen a szkennelés és a linkelés.

Továbbra sem lehet semmilyen néven nevezhető koncepciót felfedezni az oldal felépítésében. Most szemlézünk vagy archíválunk? No meg a szemle tudtunkkal nem újraközlést jelent. Vagy Kárpátalján mégis? “Tudományos-ismeretterjesztő, kulturális és közéleti lap” – hirdeti az idegesítően jobbra-balra mászkáló alcím, azt sejtetve, mintha saját anyagokat közölnének, és nem csupa-csupa átvételt. No és nem lesz túl sok a profil? Mindent egy helyen? Még a sport meg a vallás belefért volna! És mondjuk a “primer kutatás” (külön rovat!) mióta tartozik a tudományos ismeretterjesztés körébe? Közélet? És hol van a publicisztikai, az interjú-, a riport-, a glossza-rovat? Netán az képviseli a közéletet, hogy a “figyelő” rovatba berakták három lap fejlécét (és semmi egyebet!)?? Röhej!

És még két jópofa baki. A honlapot égbe éppen nem menesztő korábbi írásunkban szóvá tettük, hogy az akkor irodalmunkat még egymagában képviselő egyetlen vers szerzőjének a nevét elírták. Másnapra azonban kijavították, no lám, dörzsöltük a tenyerünket, érdemes volt őket megfricskázni. Mostani látogatásunkkor azonban ismét ezt olvastuk:

Nos, a tudtunkkal a Főiskolával közeli nexusban álló, ott nemrégiben könyvbemutatót is tartó jeles beregszászi költő nem írja cz-vel a nevét.

A másik baki eléggé pikáns. Két cikket is találtunk, amely a Kárpáti Igaz Szóból vett újraközlés. Még ám a csak nyomtatásban megjelenő, Erdélyi-féle verzióból. Ám forrásként a lap weboldala van belinkelve, ahol ezek a cikkek még véletlenül sem találhatók meg!

Talán mondanunk sem kell, hogy ezen cikkek közül az egyik éppen Erdélyi Gábor nyilatkozata a lap helyzetéről, saját szemszögéből. Amely mellé a tisztelt szemlézőknek esze ágában sem volt odatenni a másik fél nyilatkozatát. Lehet, hogy tévedtünk, és mégis van koncepció?


Share
Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme