Máma már nem szakad tovább a Kárpáti Igaz Szó

Ma reggel nem hozta a postás a Kárpáti Igaz Szót. Az Interneten továbbra is a múlt heti csütörtöki szám köszönt vissza. Tovább tart a sztrájk, gondoltuk. A délelőtt érkező hírek szerint az történt, hogy hétfőn a szerkesztőséget felkereste a megyei állami közigazgatás, a megyei tanács és a KMKSZ egy-egy képviselője (élükön tudomásunk szerint a megyei nagyfőnök, Baloga helyettesével). A megbeszélésen meghallgatták a jelen lévő munkatársak véleményét, akik döntő többségükben úgy nyilatkoznak, hogy a Kőszeghy Elemér helyére kinevezett Erdélyi Gáborral nem kívánnak együttműködni és csak az esetben vállalják a keddi lapszám kibocsátását, ha azt nem Erdélyi jegyzi majd, hanem, átmeneti megoldásként, a „szerkesztőbizottság”. Ezt az alapítók  jelenlevő képviselői állítólag elfogadták. A keddi lapszám elkészült, ebben a munkatársak természetesen előadták saját értelmezésüket a történtekről. Már a nyomdában volt az anyag, amikor az üzem vezetése bejelentette, hogy felsőbb utasítás érkezett, miszerint a lap csak akkor nyomtatható ki, ha azt a törvényesen kinevezett Erdélyi Gábor jóváhagyja és jegyzi főszerkesztőként. (A szerkesztőséghez közel álló körök úgy tudták, ezt a délelőtti megállapodással ellentétes utasítást a megyei vezetőknél Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke erőszakolta ki.)Az újság tehát kedd reggelre nem készült el, így a postás sem hozhatta ki. Arról is értesültünk, hogy a szerkesztőséget hatósági utasításra „elvágták a világtól”, telefonjaik elhallgattak és az Internetre sem tudtak csatlakozni. (Utóbbi állításban van némi ellentmondás, lévén a KISzó önálló műholdas rendszerrel rendelkezik, amelyhez a határon túli intézmények számára a magyar kormány támogatásával létesített „e-magyarpont”-ok egyikeként jutott.)

Az érkező hírek ellenére napközben többször is lehívtuk az Igazszó honlapját, hátha mégis… És láss csodát: a délutáni órákban egyszer csak megjelent a hálón a keddi lapszám, címoldalán egy vártan tragikus hangvételű írással, amely egyébként igazolta a korábbi cikkünkben közölt tények helytállóságát. A lapszám további 3 írása foglalkozik „önmagával”. (Kettő a Közélet, egy a Mozaik rovatban.)

Ez a lapszám (amely feltehetően mégis kinyomtatásra került, bár az újságárusoknál hiába kerestük, de a holnapi postával talán mégis hozzák) mindenképpen különlegesség a kárpátaljai magyar sajtótörténetben – mindenkinek ajánljuk, hogy őrizze meg. Ha hozzájut. Az teljes internetes változatát mindenesetre egy barátunk jóvoltából biztonságos helyre mentettük [erre a mentési verzióra mutat a link – 2013].

A további fejleményekre vonatkozóan csak találgatásokra van lehetőségünk. Mindig az erősebb kutya baszik, tartja az egyik népi bölcsesség. Sok lúd disznót győz, mondja a másik. Holló hollónak nem vájja ki a szemét, állítja a harmadik. Nos, a magunk részéről e percben nem tudjuk eldönteni, ki a disznó és ki az erősebb kutya, kik a ludak és a hollók, de azt tippeljük, a nagy állatsereglésben máma már nem, de holnap tovább szakad a Kárpáti Igaz Szó.

Miközben a gróf tán épp agarász, Kőszeghy Elemér pedig a tengeren nyaral.


Share

Vélemény, hozzászólás?

Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme