Van-e Bocskai István Múzeum Ungváron?

Nincs. Illetve a Kárpátinfó portál hírferdítője szerint mégis:Az első mondat szemantikáján amúgy is érdemes fennakadni. Először is olybá hat, mintha a szobrásznak lennének korábbi Liberty bell „elnevezésű” művei, s ezek sorában született volna egy újabb. Holott dehogy. Első olvasásra még az is megtévesztő, hogy ki mutatja be a szobrot, csak nem az ötven éve halott kormányzó?

És ha már Zsatkovics… Az ukrános Hrihorij írásmód éppenséggel indokolt lehet, ruszin emberről lévén szó, de kormányzó éppenséggel a Csehszlovák érában lett, így indokolt lehetne a cseh nyelvű névhasználat is akár: Grigorij Žatkovič. Mielőtt Kárpátaljára érkezett, ötéves korától az USA-ban élt, majd miután Csehszlovákia nem adta meg a kárpátaljai ruszinok számára az autonómiát, és ezért 1921-ben odahagyta a kormányzóságát, újra az Egyesült Államokban működött, nevét lehetne akár angol változatban is használni: Gregory Zatkovich. De magyar nyelvkörnyezetben nem lenne elképzelhetetlen a Zsatkovics Gergely alak sem,  ha egyszer már Illés Béla regényének a címében is így szerepel.

No de visszatérve a múzeum nevéhez. A hivatkozott eredeti cikkben természetesen a Boksay név szerepel, lévén az intézmény a kárpátaljai festőiskola egyik alapítójáról és nagy művészünkről kapta a nevét és hivatalosan Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum formában emlegetjük. Bocskai István fejedelem nevét egyébként viseli múzeum, de az nem ungvári és persze nem is képzőművészeti.

A szobrocskát azóta felavatták, így fest (a kárpátaljai sajtót sajnos ezzel a levágott testű két kék lábbal járta be…):


Kárpátalja megyeszékhelyén, Ungváron a Zsupanatszka utcában, a Bocskai István Művészeti Múzeum közelében Mihajlo Kolodko egy újabb Liberty bell elnevezésű művét mutatja be Hrihiroj Zsatkovics, Kárpátalja első kormányzójának tiszteletére.

Hrihorij Zsatkovics 1886. december 2-án született. Ugyanezen a napon 1920-ban Ungváron kikiáltották a Szabadság Napját. A miniszobor felavatása december 2-án kijevi idő szerint 11 órakor kezdődik. A miniszobor-avatásra minden érdeklődőt szeretettel várnak, akik megtudhatnak számos érdekességet arról, miért pont a Szabadság Csengőjének nevezte el művét a szerző – írja a Korzonews.info hírportál.

innen: Kárpátinfó


Share

Vélemény, hozzászólás?

Kárpáti Vipera Nyúz © 2016 Frontier Theme